Для впровадження контрактної армії потрібні насамперед ментальні зміни – житомирський пропозиціонер Валерій Онопрієнко

onoprienko1-1024x701

Депутат Житомирської облради, командир відділення батальйону спецпризначення в зоні АТО в 2016-2019 роках Валерій Онопрієнко висловився щодо теми чергового онлайн-засіданню ПРОпозиціонери Клубу про формування в Україні професійного війська.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

На його думку, контрактна армія краща, ніж призовна. Але потрібно ще багато змін, щоб зробити її ефективною.

Пропозиціонер переконаний: створення контрактної армії має низку переваг для держави. Адже люди, які ідуть служити за контрактом, мають мотивацію, готові навчатись та ставати професійними військовими. Але в Україні цей процес гальмується кількома факторами. По-перше, це ментальність керівного складу армії, яка за багато років майже не змінилась:

Потрібно, щоб змінилось ще кілька поколінь військового керівництва, щоб процес створення професійного війська пришвидшився. До 2014 року наша армія взагалі занепадала. Якби не війна, то зміни б не почались. Зараз рух іде, але коли саме ми отримаємо насправді професійну контрактну армію, залишається питанням без відповіді. Водночас ми зіткнулись з іншою проблемою – можливість служити за наймом породила заробітчанство. Люди приходять служити, як на сезонні роботи, на півроку – на той час, коли роботи немає там, де вони живуть», – стверджує Валерій Онопрієнко.

На думку депутата, з позитивних змін в армії можна назвати фінансове забезпечення, відносно непогані зарплати, одну з найкращих військових форм серед армій світу. Але велика проблема залишається з озброєнням, яке іноді є дуже далеким від сучасних світових стандартів. А без нього про професійну армію говорити зарано.