Дніпро - лідер у створенні ОСББ: Які переваги колективного управління будинками?

photo_2024-02-02_14-06-10

З кожним роком кількість об’єднань співвласників багатоквартирних  будинків у Дніпрі зростає. Містяни гідно оцінили переваги колективного управління своїм майном. Вочевидь, що разом легше вирішувати найскладніші проблеми.

Наразі більше третини великих будинків міста перейшли саме на таку форму управління своєю спільною нерухомістю. Це один з кращих показників у країні. На думку дніпрян, колективне керування господарчими справами своїх будинків більш ефективне. Особливо у військовій час, коли іноді рішення треба приймати негайно у співпраці з міською владою. У чому переваги такого управління? В актуальній темі розбиралися журналісти «Нашого міста».

Краще, коли мешканці самі собі господарі
Пам’ятаєте знамениту фінальну фразу Остапа Бендера про бажання перекваліфікуватися в управдоми. Ще сто років тому великий комбінатор був упевнений, що це професія майбутнього, яка передбачає великі можливості та перспективи. Зрозуміло, не для одного тільки керуючого.

Сьогодні якраз і настав час ініціативних, креативних керівників, здатних ефективно реалізувати колективну волю мешканців.

– Я 20 років відпрацював головою ЖБК у своєму будинку, – розповідає Олег Браславець, голова ЖБК 118 “Ореол”. – А коли у 2016-му стали створювати ОСББ, мене запросили його очолити. У чому переваги об’єднання? Вони очевидні. Люди переводять гроші на розрахунковий рахунок свого будинку, можуть перевіряти, контролювати витрачання. Жителі самі  є господарями. Завжди казав, що  коли люди самі, хай і частково, оплачують роботи по будинку, вони набагато відповідальніші. ЖЕК робить безкоштовно і що! Пам’ятаю, поставили у під’їзді вікна. Жителі нічого не платили! А потім почали знімати ручки, фурнітуру. Це ж все нічийне! Ну а ті, хто хоча б частину, за програмою співфінансування, заплатив за це, ставляться до свого спільного майна набагато дбайливіше.

photo_2024-02-02_13-49-39

Олег очолює ОСББ лише в будинку, де в нього є нерухомість. Але він також є виконавчим директором у декількох інших будинках. Мешканці відчули його енергійність та наполегливість, коли наприкінці грудня минулого року неподалік трапився «приліт».

 – Прожили у будинку майже 36 років, – констатує  Інна Луценко, жителька одного з будинків. – Пам’ятаю страшний вибух. Посипалася штукатурка, вилетіли вікна, двері. Але міські служби підключилися миттєво. Нам одразу стали допомагати. Дуже дякую меру Борису Філатову, комунальникам, волонтерам. Усім, хто не залишив нас у біді. Звісно, велика дяка нашому голові об’єднання, який відгукнувся на всі наші запити.

Продовження читайте за посиланням.