Дніпровський депутат-пропозиціонер Антон Андрієнко: «Професійно-технічна освіта має орієнтуватись на потреби місцевих підприємств і бізнесу»

ант

Депутат Дніпровської міськради від партії «Пропозиція» Антон Андрієнко під час засідання ПРОпозиціонери Клубу на прикладі Дніпра розповів про успішні проекти партнерства бізнесу та освітніх закладів.

На його думку, в період роздержавлення підприємств навчальні заклади, особливо, професійно-технічного спрямування, мають переорієнтуватися на кадрові потреби свого регіону. Депутат також нагадав про дані Світового банку, які свідчать: майже 70% опитаних підприємств в Україні підтвердили, що випускники закладів загальної середньої, вищої та професійної чи професійно-технічної освіти не володіють практичними навичками або сучасними знаннями. Водночас в Дніпрі є успішні приклади співпраці освітян і бізнесу, розповів Антон Андрієнко:

Ми маємо чудовий приклад співпраці одного з найбільших мобільних операторів України з «Дніпровською політехнікою», яка раніше назвалася Гірничим університетом. На його базі працювала кафедра, яка готувала спеціалістів для розміщення мереж зв’язку в країні. І це на етапі становлення мобільного зв’язку дало чудові результати.

Також одна з великих промислових компаній з виробництва труб, завод якої знаходиться в Дніпрі, започаткувала одночасну співпрацю з «Політехнікою» та з місцевими закладами середньої освіти. І тепер в школах є спеціальні класи для занять з техніки, аби зацікавити дітей до технічних наук з тим, аби вони потім отримували профільну освіту і йшли працювати на це підприємство.

Це, як на мене, чудова практика, яка дає, скажімо так, хороші поштовхи і для шкільної освіти.

Антон Андрієнко нагадав, що партія «Пропозиція» в своїй передвиборчій програмі пропонує запровадити співфінансування закладів професійно-технічної освіти державою і муніципалітетом із правом залучення приватних інвестицій. А на початку червня на Конгресі місцевих та регіональних влад міський голова Дніпра та співзасновник ПП “Пропозиція” Борис Філатов закликав Президента України дати доручення, аби ПТУ нарешті зробили остаточний крок до місцевого самоврядування, залишивши МОН його належну методичну роль. І Володимир Зеленський з такою пропозицією погодився.