Дніпрянам розповіли, чи безпечно йти у спортзал без консультації лікаря

mycollages (2)

З настанням весни спортзали переживають справжній бум. Прагнення скинути зайву вагу та підготуватися до пляжного сезону цілком зрозуміло. Проте, для початківців завзяті тренування можуть обернутися неприємними наслідками для організму. Як підтримати фізичну форму та зберегти здоров’я журналістам “Наше місто” розповіла сімейна лікарка з Дніпра.

Весна – це не лише пора пробудження природи, але й період, коли загострюються хронічні захворювання, відчувається дефіцит вітамінів та сонячного світла. Якщо ви до цього не займалися спортом, давати організму незвичне навантаження без консультації лікаря може бути небезпечно.

-Дуже важливо пройти обстеження перед початком посилених тренувань у спортзалі, – наголосила Аліна Едуардівна. – Адже це стрес для організму. Якщо не було попередньої підготовки, хоча б ранкової зарядки, починати активні заняття не варто. Бо організму буде складно адаптуватися, тому потрібно звернутися до лікаря, провести чек-ап організму. Здати загальний аналіз крові, сечі, перевірити рівень глюкози. У людей 35 років і старше він може бути підвищеним. Можна зробити кардіограму. До будь-якої фізичної активності потрібно готуватися.

Людям з хронічними хворобами, особливо з серцево-судинними проблемами, рекомендуються помірні навантаження. Проте, це не означає повну відмову від фізичної активності. Піші прогулянки, плавання, їзда на велосипеді, йога, гімнастика, тощо.

-Якщо є порушення опорно-рухової системи, то під час гострого періоду протипоказана фізична активність, – підкреслила Аліна Едуардівна. – Обов’язково потрібно обрати той вид спорту, який подобається. Перед кожним тренуванням необхідно розігріти організм. Це потрібно для того, щоб не страждали судини, не пошкодились м’язи та зв’язки. Потрібно дотримуватися водного балансу, а навантаження обирати згідно своєї спроможності. Обов’язково дотримуйтесь рекомендацій фахівців стосовно інтенсивності занять. 
Пам’ятайте, піклуватись потрібно не лише про красиве тіло, але й про власне здоров’я. Дотримуючись цих простих правил, ви зможете зробити свої тренування безпечними та ефективними.