"До кінця листопада будуть працювати 47 дитсадків" - Борис Філатов

2023-10-17 09.12.54

В ексклюзивному інтерв’ю з міським головою Борисом Філатовим журналісти «Наше місто» торкнулися питань, які найбільше хвилюють дніпрян. За яких умов розпочнеться опалювальний сезон 2023-2024? Наскільки готове місто та приватні компанії до можливих блекаутів? Чи задоволені батьки школярів змішаною системою навчання та скільки дитсадків відкриють у Дніпрі восени? Наскільки етично у наш воєнний час гучно та пафосно працювати закладам дозвілля та розваг?

— Якими є підсумки першого місяця занять, коли школярі частково, та все ж таки пішли до шкіл? Як міський голова оцінює це рішення? Які підводні камені?

— Статистика свідчить, що наразі в Дніпрі 49% школярів займаються за змішаною системою, 43% — дистанційно, 8% — у межах інших форм навчання (екстернат. патронаж  і т. ін).

Ми довго спілкувалися з батьками, батьківським радами під час прийняття цього складного рішення. Так, дуже багато невдоволених Втім, в наш час люди перебувають в ситуації постійного психоемоційного вибуху. Настрій в суспільстві може змінюватися з плюсу на мінус протягом тижня.

В мене також немає повної впевненості у такому рішенні.  Бо люди спочатку питають: «Коли відкриють школи?» Ось ми їх відкрили.

Тепер питають: «Чому не закривають школи? Адже ось у Харків прилетіло, Херсон бомблять…»

Люди не до кінця розуміють, що зараз організація навчального процесу — це колосальна проблема, це дуже складна логістика. Приміром, треба було знайти управлінське рішення щодо харчування дітей. Змінили підрядника, знайшли компанію, що надає послуги кейтеринга.  Це — вимушене рішення. Адже за нинішньої формі навчання вкрай складно забезпечити, щоб в школах працювали кухарі, які будуть готувати для дітей.

Так, на початку навчального року були складнощі з організацією харчування. Втім, компанія-підрядник виправляє помилки, вона — у постійному діалозі з батьками.

— До речі, щодо роботи дитячих садочків? 

— До кінця місяця плануємо відкрити 20 садочків. До кінця листопада будуть працювати 47 дитсадків. 

Так, є питання, як бути, коли тривають сигнали повітряної тривоги, як діяти в таких ситуаціях  Тож будемо дивитися і вчиняти відповідно до ситуації, аби убезпечити дітей, вихователів, працівників. З метою організації освітнього процесу для дошкільнят Дніпра у 82 садочках здійснюється улаштування найпростіших укриттів.

Повне інтерв’ю можна переглянути нижче: