Добрі новини: на Чорнобильській АЕС відновили електропостачання

thumbnail-tw-20200914154415-2655

На Чорнобильській атомній електростанції відновили електропостачання після захоплення російських окупантів. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, його звернення оприлюднили в Енергоатомі. Нагадаємо, кілька днів ситуація на ЧАЕС була критичною, адже через бої, що точилися навколо атомної електростанції, були пошкоджені електромережі. Через це системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок працювали від резервного живлення - у разі їх відключення сталася б неминуча ядерна катастрофа.

Наші українські енергетики, ризикуючи власним здоров’ям та життям, змогли відвернути ризик можливої ядерної катастрофи, що загрожувала всій Європі.  Тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок знову працюватимуть у штатному режимі, не від резервного живлення, - повідомив Галущенко.

Він наголосив: ЧАЕС — це об’єкт української енергетики, і нам не потрібна жодна допомога зі сторони будь-кого для забезпечення чи відновлення електропостачання на наші обьекти.

Також міністр знову звернувся до міжнародних партнерів, Єврокомісії, МАГАТЕ, ООН, ОБСЄ:

Допоможіть нам захистити ядерні об’єкти! Зараз вкрай необхідно змусити ворога залишити АЕС та встановити 30-кілометрову демілітаризовану зону навколо об’єктів атомної енергетики України.