Дотації для фермерів зроблять їхню продукцію більш конкурентною – заступник голови Житомирської облради Володимир Ширма

shyrma-2

Правила, які зараз регулюють імпорт продукції в Україну, недосконалі та більше підтримують інтереси імпортерів, ніж вітчизняного виробника. Про це заявив пропозиціонер з Житомирщини Володимир Ширма, коментуючи тему просування української продукції за кордоном, яку днями обговорювали члени ПРОпозиціонери Клубу. Тож він висловив власні пропозиції щодо того, як цього досягти, повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

Якщо говорити про сільгосппродукцію, то тут ще є проблема з недостатньою підтримкою українських виробників. В Європі сільське господарство отримує дотації, про які українські фермери можуть тільки мріяти, нагадав кандидат економічних наук:

На мою думку, держава має встановлювати такі квоти для імпортерів, які б захищали вітчизняного виробника. Наприклад, один з відомих українських виробників продуктів харчування, який базується в Житомирській області, продає свою продукцію у понад 30 країн світу. Але вже багато років не може зайти на білоруський ринок. Там діють обмеження на імпорт і підтримка свого виробника. У нас сприяння місцевому виробнику настільки незначне, що ціни на продукцію вищі і часто не можуть конкурувати з імпортною продукцією. Через це наші продукти програють по ціні іноземним».

Володимир Ширма також зауважив, що у зв’язку із неефективною політикою держави у аграрній Житомирщині щороку зменшується поголів’я великої рогатої худоби, а це – надходження до бюджету і робочі місця. Програми, які працюють на підтримку виробників, недостатньо ефективні та мають бути переглянуті на користь українського виробника. Це має бути внесено у стратегію національного розвитку, яку відповідно до програми партії “Пропозиція” має розробляти і втілювати в життя центральна влада.