Дріжджове тісто - легко. Як спекти маковий пиріг від шеф-кухаря Клопотенка

пирог

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував оригінальний рецепт пирога з маком. Він урізноманітнив начинку, запропонувавши відварити мак в яблучному сидрі з медом та додати листочки свіжої м’яти. Це надасть випічці освіжального смаку та аромату. Також рецепт дріжджового тіста виявився дуже  простим та дієвим, повідомляє Gorsovet.

Поради:

Щоб зробити гарне пухке тісто для макового пирога, краще використовувати сухі чи пресовані дріжджі. Єдине, треба пам’ятати, якщо в рецепті вказана маса сухих дріжджів, а ви збираєтесь використовувати живі, то вам треба взяти їх в три рази більше. Аби вони почали працювати, їх необхідно додати у теплу рідину не більше 30 °C. Потім опару чи дріжджове тісто переставте в тепле місце без протягів, накривши ємність рушником. Аби пришвидшити процес, використайте дієвий лайфхак - поставте миску з тістом на теплу підлогу чи біля батареї, але не надто близько.

Інгредієнти для тіста:

  • 150 мл молока 2,5%
  • 1 ч. л. сухих дріжджів 
  • 2 ст. л. цукру 
  • 40 мл соняшникової олії 
  • ½ ч. л. солі 
  • 250-300 г борошна 
  • 1 яйце (для змащування пирога) 
  • 1 ст. л. цукрової пудри для посипання 

Інгредієнти для начинки:

  • 100 г маку 
  • 300 мл яблучного сидру 
  • 1 ст. л. меду 
  • 7 гілочок м'яти 

Покроковий рецепт:
 

Крок 1
Приготуйте начинку для пирога. В невеличку каструлю всипте 100 г маку, влийте 300 мл яблучного сидру та додайте 1 ст. л. меду. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменште вогонь до мінімуму та варіть протягом 40 хвилин, накривши кришкою.
 
Крок 2
Потім процідіть мак через дрібне сито та перетріть його в ступі або перебийте в чаші блендера. Залиште остигати.
 
Крок 3
Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів та приготуйте дріжджове тісто. Спочатку зробіть опару. В миску влийте 150 мл теплого молока 2,5%, додайте 1 ч. л. сухих дріжджів, 2 ст. л. цукру та 3 ст. л. борошна. Перемішайте та поставте в тепле місце без протягів на 15 хвилин. Миску накрийте сухим рушником. Після додайте ½ ч. л. солі, влийте 40 мл соняшникової олії та всипте решту борошна, додаючи його порційно. Замісіть тісто, яке не липне до рук.
 
Крок 4
Розкачайте тісто завтовшки 0,5 см, викладіть начинку з маку та рівномірно розподіліть листя із 7 гілочок м'яти. Заверніть тісто з начинкою рулетом та перекладіть на деко, застелене пергаментним папером.
 
Крок 5
Збийте виделкою одне яйце та змастіть їм маковий пиріг за допомогою кулінарного пензлика.
 
Крок 6
Ставте випікатися маковий пиріг на 25-30 хвилин за температури 180 градусів до появи рум'яної скоринки. Після дайте йому трохи охолонути та подавайте до столу, присипавши 1 ст. л. цукрової пудри.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати соковиті голубці із савойської капусти у духовці.