"Дуже дивні справи" слідчої Іванової

IMG_20221217_144854

З грандіозними махінаціями, причетністю до них дніпровської слідчої та місцевої мафії розбиралися журналісти видання 49000, пише Gorsovet.

Згідно з судовими матеріалами, в 2020 році дві сім'ї з Дніпра дізналися, що їхнє житло ще в 2016 році виявилося записано в уставному капіталі компанії, яка проголосила себе банкрутом. Самі квартири були швидко продані на торгах в Запоріжжі. Це група невідомих шахраїв, які злосинним шляхом займають квартири жителів Дніпра. Сама фірма (ТОВ «КМ-77», код ЄДРПОУ 24906395) пізніше була визнана фіктивною, а вирок був винесений «фунту»-керівнику. Чорні ріелтори ж ніби-то втекли.

IMG_20221217_144914

Незаконно позбавлені своїх будинків люди сподівалися, що правоохоронні органи розберуться в примітивній і явній шахрайській рейдерській схемі. У 2020 році Нацполіція в Дніпропетровській області завела кримінальне провадження № 4202004000000054. Викрити та «вивести на чисту воду» цю рейдерську схему було доручено слідчому Юлії Анатоліївні Івановій. Слідчий Іванова взялася за справу завзято, добившись арешту майна. Однак далі все перекинулося з ніг на голову. Через кілька років і безліч томів матеріалів виявилося, що фірма придбала квартири, як сумлінний покупець на цілком законних підставах. І, відповідно, могла ними розпоряджатися на свій розсуд. Тобто після цього «розслідування», потерпілим не лише не повернули квартири, а злочинці втекли, а й із нерухомістю ошукані справжні власники остаточно розпрощалися. Здавалося б, досить велика і абсолютно «прозора» справа, яка могла б суттєво «підштовхнути» кар'єру слідчого, на роки занурилась у тяганину і в результаті повністю розвалилася.

Саме вона «розслідувала» рейдерське захоплення підприємства «НВАЛ», що володіє комерційною нерухомістю у Дніпрі, власники якого вже тривалий час борються за свій бізнес та майно. І, схоже, результати роботи слідчої Іванової порадували їх так само, як і власників квартир, «віджатих», через запорізьку фірму-пустушку. Прикметно так само й те, що чи не головним фігурантом цього скандалу був Микита Загрійчук, юрист і пізніше до 20 січня 2022 року, голова Дніпровської РДА Дніпропетровської області. Загрійчук фігурує як засновник у фірмах, пов'язаних із сумнозвісним підприємством «Дельмар Люкс» і причетних до схеми зі скандальним бізнес-центром у Дніпрі, на якому Олександр Петровський спільно з кримським колаборантом Костянтиновим вкрали у держави 300 мільйонів гривень. А ось роль слідчої Юлії Іванової у цій історії була медіа практично не поміченою. І, як показують подальші приклади, абсолютно незаслужено.

Багато «слідів» слідчий Іванова залишила нещодавно в Кам'янському та Кам'янському районі.

Один із цих скандальних епізодів діяльності слідчого пов'язаний із минулорічними подіями. Житель Кам'янського, батько сімейства Денис, втомившись від постійного свавілля, який влаштовували розповсюджувачі наркотиків, вирішив з друзями покласти край беззаконню і даному бізнесу в їхньому мікрорайоні. Йшлося про протидію «роботі» Ігоря Грабовинського, відомого в Кам'янському наркодилері, із завидним послужним списком із кримінальних справ. Але після розмови небайдужих місцевих із наркобізнесменом події почали розгортатися зовсім не так, як розраховували добропорядні кам'янчани.

Наркоділець поскаржився в поліцію на побиття і навіть те, що в нього стріляли. Ще раз особливо наголосимо, що сам він раніше залучався за цілим «букетом» статей, у тому числі за вбивство, незаконне поводження зі зброєю та зґвалтування. Був «заслуженим» сидільцем. Але, мабуть, усе це не завадило йому мати доброзичливців у правоохоронних органах. В результаті слідчий Іванова отримала дозвол¸суду проводити слідчі дії... щодо Дениса (у тому числі й обшук у квартирі його сім'ї), який спробував боротися з діяльністю Грабовинського та його «заставників». І, як пізніше виявилося, «баризі» повернули вилучену зброю, а також автомобіль «мерседес». А через такі «слідчі результати» у ЗМІ Кам'янського прокотилася хвиля публікацій про те, що обласна поліція кришує наркотрафік.

Ще одне провадження імені Іванової стосується дитячого порно. Два роки тому працівники відділу протидії кіберзлочинам на Дніпропетровщині виявили поширення в мережі Інтернет зображень, які містять дитячу порнографію. Зловмисниця, мешканка Вільногірська, у мережі «ВКонтакте» пропонували за грошову винагороду відеопродукцію, яка містить ознаки дитячої порнографії, пізніше поширюючи отриману через месенджери. Відбувся суд, який відправив зловмисницю під варту. За цю надзвичайно огидну діяльність їй загрожувало від 7 до 12 років позбавлення волі.

Адвокати спробували домогтися того, щоб підсудну випустили на волю під певні гарантії. Але суд став на бік слідчої Іванової, яка вимагала тримати ту за ґратами. Вона повторювала свої вимоги кілька разів – у результаті підсудна сіла до СІЗО надовго.

А далі знову несподіванки: чи то творець недитячого відео з дітьми дозріла в СІЗО до «конструктивної» розмови зі слідчим, чи то Іванова отримала звідкись «інструкції», — причини невідомі, — але суд підозрювану відпускає під куди комфортніший — домашній арешт.

Чільне місце у списку «кам'янських подвигів» Юлії Іванової посідають і ті, що пов'язані з комунальними підприємствами. Одне з них – розслідування «гріхів» у місцевому КП «Трамвай». 2019-го слідча настільки щільно взялася за нього, що в її розпорядженні опинилися практично всі матеріали, що стосуються діяльності міських перевізників.

Далі – за тією ж схемою.

Здавалося б, за такі «успіхи» протягом багатьох років, як у Юлії Іванової, інші слідчі, можливо, давно б опинилися якщо не на лаві підсудних, звільненими з органів. Але максимум, що з нею сталося, це усунення з посади старшого слідчого – просто слідчого. Але, враховуючи масштаби справ, що раптово «розсипалися», різницю в зарплаті вона відчула навряд чи.

Що ж це за сила, яка здатна видавати у Дніпрі такі індульгенції? На умовах анонімності наше джерело в правоохоронних органах повідомило, що працює в правоохоронній системі слідча Іванова вже давно, переважно займаючись економічними справами (хоча, як ми переконалися, спектр її професійних інтересів набагато ширший). Ті ж джерела у відомстві називають Юлію Іванову креатурою покійного генерала Віталія Глуховері, колишнього сусіда… «авторитетного» бізнесмена Олександра Петровського, більш відомого за прізвиськом «Нарік». До речі, саме групу Нарика-Петровського у ЗМІ найчастіше пов'язують зі скандалами з вилученням нерухомості у дніпрян. Широко обговорюється грандіозний мафіозний «спрут» із чорних ріелторів, нотаріусів, та… корумпованих правоохоронців.

Збіг? - Не думаємо (с). Для цього варто звернути увагу на такі моменти. Багато клопотань слідчої дивовижним чином збігалися за часом і об'єктами з «цілями», які атакували якісь сили, які називають себе борцями з корупцією та незалежними ЗМІ.

Щоб не бути голослівними зазначимо, що те саме КП «Трамвай», крім Юлії Іванової, змушене було відбиватися і від організації «Антикорупційна правозахисна рада», керує якоюсь Олександр Снісар. Паралельно з Івановою громадські діячі організовують цілу низку заходів з дискредитації КП, через ЗМІ та соцмережі чинять тиск на кам'янських перевізників.

Як інший приклад такої «співпраці» можна розглядати «роботу» з громадами Верхньодніпровського району. 2019-го слідча займалася питаннями, пов'язаними з нібито розтратою мільйонних коштів на проведення інвентаризації.

Через суд слідча знову-таки дістала дозвіл на доступ до речей та документів громад. І, знову-таки, доти, доки це було необхідно. Далі Іванова знову на судові засідання... не приходить.

Цікавим тут виглядає і традиційна «співучасть» організації «Антикорупційна правозахисна рада» у наведенні статусу-кво у громадах Верхньодніпровського району. Знову ж таки звинувачення депутатів у незаконній діяльності, спроби тиску і далі за списком.

Подібних прикладів «залпових» ударів з усіх стволів по вказаному зверху об'єкту – достатньо. Причому, у різних сферах діяльності.

А тепер ще цікавіше. Напрацювання «Антикорупційної правозахисної ради» систематично висвітлюються на телеканалі D1. Та й сам Снісар є найчастішим гостем різних телепрограм даного каналу. Більше того, 2018-го організація підписала з ПП «Телерадіокомпанія «РЕГІОН» (D1) «Меморандум про співпрацю».

Ну, а те, що цей телеканал безпосередньо пов'язаний з «авторитетним бізнесменом» та меценатом Олександром Петровським-Нариком і діє в його інтересах – секретом давно не є ні для кого у Дніпрі.

І вже з огляду на це можна говорити про те, що якийсь паззл складається. Стає зрозумілим, звідки з'явилася така широка спрямованість «роботи» слідчої: наркотики, відібрання нерухомості, кіберзлочинність, рекет бізнесу та «окошмарювання» комунальних підприємств – дивним чином збігається зі звичною сферою бізнес-інтересів «дніпропетровської» братви.

Тому схоже, що кричуща професійна невдачливість Юлії Іванової пояснюється абсолютно системними та тривіальними у своєму цинізмі причинами.