Екологічна альтернатива пластику: дніпровський школяр вразив світ своїм винаходом

nauka

Дніпровський школяр Давид Степаненко винайшов екологічний матеріал, який може повністю замінити шкідливий поліетилен та навіть пластик. Свою наукову розробку він виконав під керівництвом вчительки. Журналістам сайту «Наше Місто» в ході ексклюзивного інтерв’ю вдалося дізнатись більше про той самий біополімер.

Як з’ясувалось, все почалося ще два роки тому з любові до хімії.

«У 9 класі мені дуже сподобалась хімія. Я захотів вивчати органічну хімію, а коли дізнався, що у Фінансово-економічному ліцеї можна писати наукові роботи, одразу захотів це зробити. Але ще не знав, який взяти напрям і вчителька порадила тему біополімерів, їх створення, синтезування», – розповідає учень 11 класу Фінансово – економічного ліцею Давид Степаненко.

davyd-1

Вчителька хімії Олена Крайняк додала, що спочатку вони вивчили світовий досвід і зрозуміли, що багато країн займаються виготовленням біополімерів. Адже питання екології на планеті стоїть гостро.

«Спочатку ми визначились, які будемо використовувати речовини, які робити досліди. Це дуже складний шлях, бо зараз у світі є проблема з полімерами. Спостерігається великий рівень забруднення навколишнього середовища, а термін їхньої переробки – понад 300 років. І ми не маємо можливості перевірити, чи будуть вони розкладатися через три сторіччя. Також епідемія коронавірусу спонукала нас до праці. Адже існує велика кількість масок, які теж по суті є полімерами. Всі знають, що світовий океан забруднений полімерами. Саме тому ми взяли цю тему, вона і складна і цікава одночасно», – пояснила вчителька хімії, заступник директора з наукової роботи Фінансово-економічного ліцею Олена Крайняк.

uchytel

Поступово від навчання та написання наукової роботи Давид перейшов до того, щоб працювати над розробками, які допоможуть захищати довкілля та навіть стануть проривом на українському ринку.

«Перші спроби синтезу не зовсім вдавались, але робота поступово розвивалась. Коли я захистився на другому етапі науково – дослідницького конкурсу МАН, це був переломний момент, я почув дійсно раціональну критику своєї роботи і зміг її удосконалити», – розповідає юний науковець.

nauka2

Від ідеї до появи справжніх біоплівок пройшло два роки. В результаті вдалося створити три зразки біополімерів на основі різних компонентів.

«Перший зразок – звичайна плівка. В другому зразку було додавання речовини, що поліпшує його механічні властивості. Але найвдалішим зразком став третій, який мав найкращі механіко-фізичні властивості та якомога швидше розкладався в землі, протягом 3-4 місяців», – розповів Давид.

nauka3

«Ми створили біополімер на основі кальція альгінату. Його можна використовувати і як пакувальний матеріал і як пластик, лише змінюючи консистенцію. Він може замінити ті матеріали, які використовуються зараз. Головна  мета – збереження довкілля. Адже новостворений матеріал, на відміну від вже відомих, дуже швидко розкладається у грунті. Компоненти, які ми використали у своїй розробці, дуже прості, тож було закладено невеликі ресурси, що є економічно вигідним», – додає вчителька Олена Крайняк.

nauka1

Фінансово – економічний ліцей – плідна платформа для створення наукових робіт та всебічного розвитку підростаючого покоління. Не зважаючи на економічний профіль, наукове спрямування стимулює дослідницьку діяльність з будь яких предметів, – розповіла директор КЗО «Фінансово- економічний ліцей наукового спрямування при університеті митної справи» Дарія Новохатна.

«Ми маємо наукове товариство ліцею, до якого входять всі учні 10 – 11 класів. Вони займаються науково – дослідницькою діяльністю, обирають з якого предмету будуть складати проект і протягом року займаються ним. Один з яскравих прикладів такої роботи – три перемоги на міжнароднородному олімпі у поточному році нашого ліцеїста, одинадцятикласника Степаненка Давида. Він є президентським стипендіатом, претендентом на отримання золотої медалі», – каже директорка ФЕЛ Дарія Новохатна.

dyrektor

Через два місяці Давид братиме участь у міжнародному конкурсі в США «Олімпіада геніїв». Цьогоріч було відібрано лише 50 учнів з України, які представлять там свої роботи.

«Я виступатиму в секції «наука», в підкатегорії «якість навколишнього середовища». Після перемоги на олімпіаді у США, є можливість отримати стипендію або грант на навчання там. Я думаю, що це дає дуже сильний поштовх до нових досягнень.

На жаль, ми не знаємо скільки триватиме війна, навчатися онлайн дуже складно. Ти не бачиш своїх друзів, втрачаєш соціальну складову. Тому я б дуже хотів навчатись за кордоном, а потім повернутись і створювати нові екологічні проекти в Україні», – зізнається юний науковець.

davyd-stepanenko-611x662

Сучасна молодь серйозно замислюється над питаннями екології, адже наша планета засмічена і потрібно вирішувати проблему накопичення полімерів.

«Я думаю, що моя наукова робота та винахід допоможуть таким підліткам як я розуміти, що вони можуть створювати щось нове, ставши науковцями. Ми – не просто діти, ми можемо змінювати майбутнє»,- упевнений Давид Степаненко.

dyplom

Зараз триває робота над тим, щоб запатентувати винахід. Є сподівання, що після цього українські виробники візьмуть розробки за основу і почнеться промислове виготовлення екологічного біополімера. Талановитий винахідник вважає, що це буде сучасний український бренд.