Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав перший в історії України «Оскар»

imgonline-com-ua-resize-ombrjlwpxe8-amp

У Лос-Анджелесі пройшла 96-та церемонія вручення премії Американської кіноакадемії. Стрічка «20 днів у Маріуполі» вперше в історії принесла Україні «Оскар». Вона перемогла у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм", повідомляє «Дніпро Оперативний». 

«20 днів у Маріуполі» – режисерський дебют Мстислава Чернова, воєнного журналіста, кореспондента інформаційного агентства Associated Press, фотографа, відеографа та письменника. Фільм розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.

До цього стрічка вже отримувала чимало престижних нагород і номінацій. Так, фільм здобув нагороди на преміях BAFTA Film Awards, Sundance, Cinema for Peace 2023, виграв премію Гільдії режисерів Америки.

Режисер та команда піднялися на сцену театру Dolby в Голівуді, з якої висловили подяку за світове визнання та ще раз нагадали про те, як росія продовжує отруювати життя українцям. 

«Це перший Оскар український в історії. І для мене велика честь, але можливо я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що я не хотів би робити цей фільм. Я хотів би поміняти це на те, щоб росія не нападала на наші міста. Я віддав би це, щоб росія не вбивала десятки тисяч українців, щоб вони звільнили всіх полонених. Я не можу змінити історію та минуле, але ми всі разом можемо зробити так, щоб історію виправити, і щоб правда перемогла, і щоб люди з Маріуполя і всі, хто віддали життя, щоб їх ніколи не забули, бо кіно формує спогади, спогади формують історію. Дякую всім. Слава Україні!", — сказав Мстислав Чернов.
Усі кіномитці, присутні в залі, аплодували стоячи.