Геннадій Гуфман: Закон про термомодернізацію будівель корисний і потрібний, однак не означає її невідкладного здійснення

гуф2

У липні Верховна Рада ухвалила Закон про комплексну термомодернізацію будівель. Серед іншого запроваджено спрощення розгляду заявок, можливість поетапного фінансування проєктів та єдину систему термомодернізації для всього будинку. Член ради директорів Конфедерації будівельників України (КБУ), керівник представництва КБУ в Дніпропетровській області Геннадій Гуфман зазначив, що Закон корисний і потрібний, однак не означає невідкладного здійснення самої термомодернізації. Про це Гуфман написав на офіційній сторінці в Facebook, повідомляє Горсовет з посиланням на Дніпро TV

 

гуф

Геннадій Гуфман зазначив, що Законом створюються умови для запровадження комплексної термомодернізації, а не передбачається її невідкладне здійснення.

«У законі не йдеться про те, що прийдуть «добрі люди» та все зроблять самотужки та безкоштовно. Ініціатива, як і раніше, має виходити від самих мешканців, а чималі кошти на модернізацію доведеться шукати, – підкреслив він. – Тож варто розуміти, що це спрощений доступ до вудки, а не акція з роздачі безкоштовної риби». 

гуф1

Експерти очікують, що за рахунок скорочення кількості процедур, часу підготовки, розгляду та затвердження заявок Закон сприятиме підвищенню кількості реалізованих проєктів із впровадження енергоефективних заходів та термомодернізації житлових та громадських будівель. 

гуф5

Зазначимо, що Законом № 6485 «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель» зокрема встановлено: 

·         спрощення процедур розгляду заявки на часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності;

·         запровадження можливості поетапного фінансування проєктів термомодернізації;

·         норму системи енергетичного управління будівель;

·         регулювання питання Стратегії термомодернізації будівель;

·         системний характер термомодернізації, єдиний для всього будинку.

гуф4

Нагадаємо, що в рамках Програми Геннадія Гуфмана «Соціальна реконструкція» в лютому 2022 року стартував проєкт «З теплом – кожен дім». Він передбачав проведення комплексної діагностики теплових втрат будинків на житловому масиві «Тополя» та на 12-му кварталі. За підсумками діагностики мешканці мали отримати звіти з енергоаудиту з рекомендаціями щодо конкретних дій задля зниження втрат тепла та електроенергії. 

вес1

вес

гуф6