Грабують і ріжуть на метал: окупанти творять свавілля у Кирилівці

кир

В останні тижні російські військові «звернули пильну увагу» на узбережжя Азовського моря. Готуються зимувати у курортних селищах, заселяючись у санаторії, дитячі табори та навіть будинки місцевих мешканців. Такі факти відомі у Кирилівці, Степанівці Першій, Приморському Посаді, Урзуфі та інших населених пунктах. Але лише цим вони не обмежуються. Нещадно грабують об'єкти нерухомості, виносячи все, що потрапить під руку. А у Кирилівці вже ріжуть на метал будиночки на базах відпочинку та кіоски на центральному ринку, які використовують для будівництва оборонних рубежів у Запорізькій області. Допомагає їм у цьому місцева колаборантка Катерина Уманець, яка з травня незаконно керує селищем. Докладніше про ситуацію на курорті розповість сайт Gorsovet з посиланням на Кирилівка.IN.UA.

кир1

Кирилівка знаходиться за 60 км від Мелітополя та 200 км від Запоріжжя, на березі трьох водойм – Азовського моря та Утлюцького та Молочного лиманів. Це селище до війни користувалося не меншою популярністю у відпочиваючих, ніж Бердянськ. Після окупації росією Криму у 2014 році в історії Кирилівки, як і багатьох інших курортів на материковій частині України, розпочалася нова віха розвитку. На Федотовій косі та Пересипі, як гриби після дощу, виросли сучасні бази відпочинку з комфортабельними номерами. Усього тут понад 450 різних туристичних об'єктів нерухомості. При цьому і приватний сектор теж дефіциту клієнтів не відчував. В останні роки імідж Кирилівки, як і всього азовського узбережжя, дуже постраждав через навалу медуз. Але й на цю проблему знайшлося рішення – будівництво нових басейнів та відпочинок людей за гроші на вже існуючих на території великих готельних комплексів. Отже, несчачі туристів Кирилівка не відчувала. Поки не прийшли «визволителі».

кир2

На початку повномасштабного вторгнення окупанти курортами не цікавилися та з'являлися в Кирилівці набігами, не чіпаючи місцевих мешканців. Завдяки цьому на початку сезону тут навіть спостерігалися нечисленні відпочиваючі з окупованих міст, таких як Енергодар та Мелітополь. Люди були готові за копійки здавати житло, аби хтось у них зупинився. Що цікаво, навіть медуз у 2022 році було значно менше, ніж у минулі сезони. Мабуть, навіть вони погребували сусідством із рашистами.

Двічі росіяни викрадали селищного голову Івана Малєєва, який не погодився з ними співпрацювати, незважаючи на всі вмовляння та погрози. А у травні в Кирилівці з'явилася зрадниця і «зірка мелітопольського Антимайдану» Катерина Уманець. Уродженка Мелітополя, «Катя-алкоголічка», як її ще називають за любов до міцних напоїв, втекла до Москви у 2017 році, коли в Україні її звинуватили у держзраді. І, ось, коли знову настала «зоряна година», приїхала назад і навіть була призначена «головою адміністрації» курорту. Там одразу ж розгорнула активну діяльність: обклала підприємців на ринку даниною у розмірі 59 грн на добу, хоча раніше люди реалізували свій товар безкоштовно. Крім того, зобов'язала власників баз відпочинку або їх представників платити винагороду у розмірі 1000 грн щомісяця.

Восени під керівництвом гауляйтерки росіяни провели «перепис» готелів, пансіонатів, санаторіїв та баз відпочинку на Федотовій косі та Пересипі, оголосивши понад 400 із них «безгоспними». Катерина Уманець заявила, що у майбутньому на них буде знайдено інвесторів серед російських бізнесменів. І вже нібито чимало бажаючих серед товстосумів із Москви та Санкт-Петербурга. Тільки ось невдача – рядові російські військові до їхнього приїзду (у мріях «Каті-алкоголічки» - ред.) залишать від об'єктів одні стіни. Бо відвертий грабіж став у Кирилівці повсюдним явищем.

Як заявив під час національного телемарафону міський голова Мелітополя Іван Федоров, окупанти вивозять із баз відпочинку та санаторіїв все, що попадеться під руку: кондиціонери, бойлери, унітази, душові кабіни, меблі та ін.

Відомо також, що зламано кілька баз відпочинку у сусідній з Кирилівкою Степанівці Першій. Це село територіально є продовженням коси Пересип та в останні кілька років набуло популярності серед любителів тихого відпочинку, без шуму нічних дискотек та натовпів на пляжах. Тут слабо розвинена туристична інфраструктура порівняно з Кирилівкою, зате ціни на житло дешевші, а вибір хороший – від скромних ліжко-місць у приватному секторі до номерів з усіма зручностями у нових готелях.

кир3

І що найстрашніше, навряд чи варто очікувати, що варвари обмежаться лише пограбуванням баз відпочинку, які ніхто не охороняє. Вони заселяються в дитячі табори, санаторії, приватні будинки, як у Кирилівці, так і в інших селищах Якимівської ОТГ. Відомо, наприклад, що нещодавно чергова колона заїхала до дитячого оздоровчого табору у селищі Богатир (Алтагір) на березі Молочного лиману. Прибувають нові й нові партії мобілізованих, яких кидають на будівництво оборонних рубежів на околицях Мелітополя. Зараз важко прогнозувати, коли це свавілля закінчиться. Погода псується, і це, на думку експертів, може уповільнити темпи звільнення ЗСУ нових територій. Зрозуміло одне – на курортні регіони чекає важка зима.