Громадам слід розширити права в питаннях локальної культури та історії – чернівецька пропозиціонерка Сафтенко

saftenko

Пропозиціонерка з Чернівців Юлія Сафтенко взяла участь в онлайн-дискусії ПРОпозиціонери Клубу в голосовому чаті Телеграм-каналу на тему “Національні свята України. Чи всі вони потрібні?” На її думку, питання свят на вихідних днів у багатонаціональній Україні мають вирішувати громади.

Скорочувати свята – справа невдячна, вважає керівниця відділу культури Чернівецької міськради. Адже в багатонаціональній Україні слід задовольнити права та культурні запити усіх громадян. Водночас їх необхідно чітко розділити на національні, державні та релігійні. І визначити, чи варто їх робити неробочими днями.

Ми бідна нація, але в нас найбагатша культура та національні традиції, ми повинні дбати про наше духовне збагачення. І в умовах децентралізації саме органи місцевого самоврядування мають визначати в залежності від специфіки свого міста, які свята затверджувати, які святкувати і як святкувати. Партія «Пропозиція» в своїй програмі пропонує питання локальної культури, історії та політики пам’яті, що не суперечить законодавству України, виносити на місцевий референдум. Це слід передбачити і в проекті відповідного закону, який зареєстрований в парламенті», – нагадала чернівецька депутатка-пропозиціонерка.

Окремого юридичного врегулювання вимагає питання оголошення додаткових неробочих днів, у разі якщо свято припадає на вихідний, вважає Юлія Сафтенко. Адже це є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається лише в деяких пострадянських країнах.