Гучне викрадення екс-судді Чауса: з'явилися нові подробиці

686519-cover-medium

Глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що українського суддю Миколу Чауса, оголошеного в міжнародний розшук за підозрою у хабарництві, викрали іноземці, вони вже перетнули кордон з Україною.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

За словами Войку, підрозділи МВС проводять розслідування, і їм уже вдалося встановити особи частини організаторів викрадення Чауса і затримати одного підозрюваного.

Поки рано говорити про звинувачення, у нас тільки один затриманий. Але ми вже знайшли машини, якими користувалися викрадачі, зібрали відбитки пальців, знайшли їх листування, встановили особи деяких викрадачів і їх маршрут ", - розповів Войку.


За словами міністра, викрадення здійснили іноземні громадяни, які виїхали з Молдови в Україну. Переписка організаторів злочину теж велася українською, зазначив Войку. Чиновник підкреслив, що молдавські правоохоронні органи співпрацюють зі Службою інформації та безпеки і мають намір звернутися до українських колег в міжнародний розшук.

Чаус - громадянин України, проти якого в 2016 році в Україні порушили кримінальну справу за підозрою у хабарництві в особливо великих розмірах. У 2017 році Чаус незаконно перетнув молдовський кордон і попросив в республіці політичного притулку. Йому відмовили, але він опротестував рішення влади в суді. Зараз справу розглядає Вища судова палата. Українські правоохоронці неодноразово зверталися до нас із запитами про висилку Чауса, але поки у нього статус прохача притулку, ми не можемо його депортувати. При цьому він може вільно подорожувати по країні і виїжджати за кордон ", - розповів Войку.

Нагадаємо, кілька днів тому група невідомих озброєних чоловіків викрала суддю в центрі Кишинева. Про це розповів адвокат Чауса Юліан Балан. Інформацію підтвердили в столичній поліції.

В той час молдовські ЗМІ повідомляють, що в операції викрадення Чауса брали участь близько 10 осіб. Українського суддю, якого в суботу викрали невідомі на вулиці у центрі Кишинева, нібито перевезли в Україну у багажнику автомобіля Toyota RAV 4, що належить посольству України. Інформація про це з’явилася у матеріалах молдовських ЗМІ Deschide.md та Ziarul Național, повідомляє Главком

Журналісти, посилаючись на телеграм-канал Index, близький до соціалістів, опублікували зображення автомобіля та фото Миколи Чауса, які начебто були зроблені після викрадення. Водночас, редакція «Главкома» звертає увагу, що жодних підтверджень, що ці фото були зроблені після викрадання, ані ЗМІ сусідньої республіки, ані телеграм-канали не надають.

За даними джерел, наближених до розслідування, в суботу, автомобіль тривалий час знаходився біля пункту перетину молдавсько-українського кордону «Отачь» (на кордоні із Чернівецькою областю – ред.), після чого перетнув кордон у напрямку сусідньої країни по зеленому коридору", – йдеться у матеріалі Deschide.md.

Також видання публікує імена нібито причетних до викрадення громадян України.

За кермом автомобіля був Едуард С. у супроводі Юрія К. Також через той самий пункт пропуску через кордон в Україну в'їхали ще четверо громадян України, які, як передбачається, брали участь у викраденні Чауса. Серед них Олександр К., колишній заступник Управління кримінального розшуку у Львові. Ще зазначено три людини в цій групі – Роман К., Михайло Б., Олег С. Більшість з них – спортсмени. За даними джерел Index, в операції викрадення Чауса брали участь близько 10 осіб. Після викрадення вони розійшлися групами, – пише молдовське ЗМІ.

Президентка Молдови Мая Санду назвала неприпустимим той факт, що в країні викрали українського суддю Миколу Чауcа.

Як відомо, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі $150 тис. Кошти суддя сховав у скляних банках, які закопав у дворі власного дому. Однак Чаус скористався суддівською недоторканністю та уникнув арешту, а потім втік з України до Молдови і здався молдовським правоохоронцям, попросивши притулку. Молдовські журналісти-розслідувачі стверджують, що втеча відбулася за сприяння тодішнього керівництва України.

У березні молдовські медіа повідомляли, що Молдова остаточно відмовила йому у притулку, однак ці інформація виявилася хибною – зараз триває ще одна стадія оскарження, яка, як очікується, буде останньою.