Хто може отримати соціальну пенсію у Дніпрі і який її розмір

uszn1

Українським громадянам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію, виплачується соціальна допомога. Як її отримати у Дніпрі, журналістам «Наше місто» розповіли у Центральному управлінні соціального захисту населення.

Хто може отримати соціальну допомогу


Право на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю мають особи, що одночасно відповідають декільком умовам.

«Особи, які досягли віку 65 років і не мають права на пенсію, або яким установлено інвалідність. Для чоловіків цей вік складає 65 років. Для жінок є перехідна шкала, у зв’язку з тим, що це стосується основного пенсійного віку. Наприклад, жінки 1959 року народження мають право в 64 роки. Жінки 1960 року народження – 64,5 роки та 65 років ( в залежності від того, у якому місяці народилися). З 2025 року цей вік буде однаковий  для визначення права на державну соціальну допомогу – 65 років», – повідомила начальниця відділу прийому громадян з питань надання усіх видів соціальної допомоги та компенсацій Соборного району Центрального управління соціального захисту населення ДМР Любов Чорна.

За її словами, такі особи також не мають отримувати пенсію та соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві.

«Третій критерій – вони є малозабезпеченими особами. До таких належать особи, середньомісячний сукупний дохід яких за останні шість місяців, що передують місяцю звернення, не перевищує прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні він складає 2 тисячі 361 гривня»
Крім того, право на соціальну допомогу мають  особи з інвалідністю 1 групи, якщо вони не одержують пенсію, діти померлого годувальника, який на день смерті не мав страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.

Розмір соціальної допомоги


Державна соціальна допомога визначається, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на дату звернення за допомогою.

«Законом Україні «Про Державний бюджет на 2024 рік» встановлено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність – 2361 грн. Таким чином допомога особам з інвалідністю першої групи встановлюється 100% прожиткового мінімуму. Особі з інвалідністю другої групи – 80% прожиткового мінімуму (1888, 80 грн). А третьої групи – 60% мінімуму (1416, 60 грн). Особи, які не досягли віку, встановленого законодавством – 30%. Але люди не отримають саме такі суми. Адже передбачена доплата – адресна допомога. Тож вони отримають не менше від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. (2361 грн)», – підкреслила Любов Чорна.
Заяву про призначення допомоги потрібно подати до органів соціального захисту населення за місцем проживання. Надати паспорт громадянина України або витяг з реєстру територіальної громади. А також: трудову книжку, реєстраційний номер облікової картки платника податків, декларацію про доходи та майновий стан. Для осіб з інвалідністю та дітей померлого годувальника передбачений додатковий перелік документів.

Адреси


Соборний район: вул. Левка Лук’яненка, 39/41
Шевченківський район: пр. Богдана Хмельницького, 116-А
Центральний район: вул. Володимира Антоновича, 30/31