Хто з дніпрян може отримати безкоштовні пільгові квитки на "Укрзалізницю"

укрзалізниця

В Україні певні категорії громадян мають право на безкоштовний або зі суттєвою знижкою проїзд. Хто саме може подорожувати зі знижкою та безкоштовно, – розповість «Наше Місто».

Право на безкоштовний та пільговий проїзд в Укрзалізниці мають окремі категорії населення. Це діти, студенти та навіть деякі дорослі.

Безкоштовний проїзд для дітей


Діти до 6 років мають право на без на безкоштовний проїзд і не потребують проїзного документа у випадку, якщо не займають окремого місця. Але при посадці потрібно показати свідоцтво про народження дитини та паспорт батьків.

Діти віком від 6 до 14 років можуть подорожувати з Укрзалізницею зі знижкою. Вона становить 25% від вартості квитка. Його необхідно придбати і при посадці показати відповідні документи, які вказують вік дитини. Також варто зауважити, що дітей до 14 років повинні супроводжувати дорослі.

Пільговий проїзд для студентів


На всіх внутрішніх поїздах для студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів діє знижка у 50%. Така знижка стосується плацкарту, вагонів 2 і 3 категорії, а також всіх регіональних поїздів. Для того, аби отримати знижку, необхідно при посадці в поїзд пред’явити студентський квиток.

Знижки для дорослих


Один раз на рік на квитки в обидві сторони діє знижка для батьків або чоловіка/дружини військовослужбовців, які загинули, померли або зникли безвісти під час служби. Така знижка становить 50% від вартості квитка на внутрішніх рейсах.

Учасники бойових дій мають право на безкоштовний проїзд один раз на два роки в обидві сторони. Або можна скористатися знижкою 50% на проїзд один раз на рік.

Також знижкою 50% можуть скористатися особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та супроводжувальний для осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю у період з 1 жовтня до 15 травня. Але знижку може отримати лише 1 супроводжувальний.

Безкоштовно мають право подорожувати особи з інвалідністю внаслідок війни І чи II групи. Але у період з 1 жовтня по 15 травня ці особи отримують знижку 50% на проїзд.

Безкоштовно 1 раз на рік та зі знижкою 50% у період з 1 жовтня по 15 травня можуть подорожувати особи з інвалідністю внаслідок війни II, III групи серед учасників бойових дій під час Другої світової війни, які досягли віку 85 років і старше, а також учасники бойових дій під час Другої світової війни, які перевищили вік 85 років.

Люди з інвалідністю внаслідок війни III групи мають право на безкоштовний проїзд один раз на 2 роки в обидві сторони, або 1 раз на рік зі знижкою 50% на внутрішніх рейсах.

За матеріалами Наше Місто.