Хто з громадян може розраховувати на підвищення пенсії в 2024 році

pensionerka-optimized

Індексація пенсій 2024 року. Які пенсії отримають українці. Березень принесе українським пенсіонерам довгоочікувану індексацію. Очікується, що виплати зростуть на 13%, але не всі відчують це зростання. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

13% - це лише очікування. Остаточний розмір індексації буде визначено наприкінці лютого. За попередніми даними, він становитиме 13%, що збільшить розрахункові пенсії без надбавок і доплат на цю ж суму.

Не всі пенсії "порівняються" з 13%. Для того, щоб пенсія зросла на 1 000 гривень, вона має бути не менше 8 000 грн. Багато українців отримують меншу пенсію, тому й зростання буде меншим.

Хто не відчує індексації?
Пенсіонери, які вийшли на пенсію менше 3 років тому. Їхні виплати індексуються за іншою формулою.
Пенсіонери з високими виплатами. Їхні пенсії вже враховують інфляцію.
Пенсіонери, які отримують розрахункову пенсію, нижчу за мінімальну. Їм держава доплачує різницю, а сама пенсія індексується.
Індексація для останньої категорії пенсіонерів буде, але фактично вони її не відчують. Їм просто замінять доплату до мінімальної пенсії індексованою сумою.

Чи буде справедлива індексація?
Це питання залишається відкритим. З одного боку, 13% - це суттєве зростання. З іншого боку, воно не покриває реальної інфляції, а деякі категорії пенсіонерів його взагалі не відчують.

Час покаже, чи буде індексація 2024 року дійсно справедливою.