Хто з мешканців Дніпра може отримати матеріальну допомогу: кого стосується, як оформити

mycollages-11

Мешканці Дніпра, які опинилися у складних життєвих обставинах, мають право на отримання адресної матеріальної допомоги від міста. Про це журналістам «Наше місто» повідомила начальниця управління соціального захисту населення департаменту соціальної політики ДМР Ірина Максименко.

Дніпрянин Дмитро Рабатягін сьогодні подав заяву на отримання матеріальної допомоги на лікування.

Я живу сам, сплачую за комунальні послуги, а ще й мушу купувати ліки. А пенсія невисока, – каже пан Дмитро. – Я вже не вперше отримую матеріальну допомогу від міста і дуже вдячний нашому меру за таку підтримку.

Прийшла сьогодні щоб подати заяву на оформлення адресної матеріальної допомоги і 84-річна Аліна Співакова.

Нещодавно мені зробили операцію і я потребувала кошти на реабілітаційні заходи, – каже Аліна Співакова. – За порадою друзів, я звернулася до міського голови Бориса Філатова, пояснила йому свою ситуацію. Також я акцентувала увагу на такому важливому для мене нюансі, як оперативність надання допомоги. Була приємно вражена тим, що досить швидко отримала кошти. Це було для мене важливо.  Дуже вдячна за це. Вже такий вік маю, що знову потрібна допомога на ліки. Тому зараз теж подала заяву на матеріальну допомогу. Словами не передати вдячність керівництву міста за таке піклування про мешканців, які опинилися у складних життєвих обставинах. У ці часи місто так активно допомагає фронту і не забуває про містян. Це так цінно.

За словами начальниці управління соціального захисту населення департаменту соціальної політики ДМР Ірини Максименко, матеріальна допомога надається громадянам, які зареєстровані у Дніпрі та за певних обставин опинились у складній життєвій ситуації. Це можуть бути: хвороба, пожежа або стихійне лихо, інші обставини, що об’єктивно порушують нормальну життєдіяльність заявника та його родини, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно.

За 2023-й рік матеріальну допомогу від міста отримали 4 541 особа на загальну суму 34 млн 273 тис. грн, – повідомила Ірина Максименко. –З початку поточного року матеріальну допомогу вже отримали 220 осіб на загальну суму 2 мільйони 342 тис. грн. Виділяються кошти також на лікування громадян, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів. Звісно, що перша медична допомога надається безкоштовно, але людина може потребувати додаткового відновлення здоров’я та реабілітації. Таку допомогу ми надали у минулому році 66 особам на загальну суму 1 мільйон 160 тисяч гривень.

Ірина Максименко звернулася до мешканців міста з проханням не намагатись подати заяву в перші місяці року.

Відзначу, що кошти розподіляються на кожен місяць року у рівних частинах. І цей фонд ми щомісяця пропорційно розподіляємо між мешканцями. Тож не поспішайте, – наголосила Ірина Максименко. –  Особливо це стосується дніпрян, які потребують санаторно-курортного оздоровлення, реабілітації чи лікування, що не є терміновим. Подавайте документи саме тоді, коли вам ця допомога потрібна. Пакет документів максимально простий. Це паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи за останні три місяці. Якщо, наприклад, допомога на лікування, то медичну довідку, де вказано, чого саме потребує людина. Довідку про склад сімʼї ми з реєстру беремо самостійно. Це робимо для того, щоб комісія розуміла, яка саме ситуація у конкретній родині і яку допомогу можливо виділити.

Матеріальна допомога виплачується один раз на рік за наявності зазначених вище обставин. Виплата здійснюється на особовий банківський рахунок отримувача або через поштові відділення.

Максимальна сума допомоги складає 10 прожиткових мінімумів, це на сьогоднішній день трохи більше ніж 30 тисяч гривень, – повідомила Ірина Максименко. – Наприклад, якщо сталася пожежа, людина надає відповідний акт. В ньому має бути зазначено, які саме ушкодження є. В залежності від цього комісія визначається з розміром допомоги.

Для призначення адресної матеріальної допомоги необхідно залишити заяву та документи у скриньці для звернень громадян за адресою Дніпровської міської ради: просп. Дмитра Яворницького, 75, м. Дніпро, 49000. Заяву та документи також можна надіслати поштою за вказаною адресою.