Інвестиції, ефективний менеджмент і оптимізація – шляхи покращення медичної сфери Кропивницького

rajkovych5.med_-1024x683

Cпівзасновник партії «Пропозиція», міський голова Кропивницького Андрій Райкович поділився своїм баченням вирішення медичних проблем на муніципальному рівні. Адже ця галузь відіграє визначальну роль у формуванні здорової нації, а відтак впливає на тривалість життя українців. Тему еко-системи життя українців днями обговорювали на онлайн-засіданні члени ПРОпозиціонери Клубу.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

В Україні багато років іде боротьба за те, щоб частка державного фінансування охорони здоров’я складала принаймні 5% ВВП. Хоча це – вдвічі менше середньосвітового показника, констатував мер-пропозиціонер. У Кропивницькому, між тим, є ціла низка кейсів успішного вирішення питань у цій сфері власними силами, не чекаючи, коли додаткові можливості з’являться в держави.

По-перше, це створення міського гемодіалізного центру у співпраці з німецькою фірмою Fresenius. Йдеться про майже 20 мільйонів гривень залучених європейських інвестицій у реконструкцію приміщення та закупку обладнання, яке вже кілька років буквально рятує людей з нирковою недостатністю. Другий приклад – ефективна оптимізація. Замість утримання двох посередніх пологових будинки, ми інвестували у реконструкцію та обладнання і створили один надсучасний, з функціями пренатального центру, де працевлаштовані фахівці з обох колишніх. Звісно, це опосередкований показник, але у порівнянні з 2018р, коли ми закінчували облаштування нових відділень, у 2020р маємо в Кропивницькому вдвічі менший показник дитячої смертності. Нарешті, з приходом COVID, незважаючи на певні труднощі з наповненням міського бюджету на тлі зниження економічної активності через карантин, ми в ургентному порядку віднайшли близько 30 мільйонів гривень для створення надсучасного відділення легеневої терапії. Впевнений, завдяки його появі вдалося врятувати чимало життів”, – резюмував Андрій Райкович.

Це лише окремі приклади того, як, залучаючи інвестиції, оптимізуючи видатки та ефективно керуючи коштами громади, можна навіть з невеликим бюджетом розвитку 200-тисячного міста значно покращити ситуацію в медицині, реально збільшити якість і тривалість життя в межах конкретної громади. Власне, це стосується й доступної спортивної інфраструктури, як складової забезпечення можливості вести здоровий спосіб життя для широкого загалу, зазначив міський голова Кропивницького.

Є й інші складові покращення ситуації із суспільним здоров’ям, такі, як, наприклад, екоконтроль, здійснення якого давно варто передати на місця – це прописано у виборчій програмі партії “Пропозиція”. Ми маємо говорити також про інструменти моніторингу якості продуктів харчування. Проте у цих питаннях без участі законодавців та інших структур центральної влади вже не обійтися”, – додав співзасновик партії професіоналів.