Існуючими соціальними ліфтами в Україні їздять лише друзі, куми та свати «ліфтерів» – кропивницький пропозиціонер Андрій Трубачев

trubachev2-edited-1024x641

Журналіст та активіст партії «Пропозиція» в Кропивницькому Андрій Трубачев висловив власне бачення роботи соціальних ліфтів в Україні. Цю тему піднімали учасники ПРОпозиціонери Клубу на недавньому засіднні. Тож він озвучив пропозиції щодо створення державою умов для руху соціальними сходами.

На жаль, в Україні офіційно існуючими соціальними ліфтами поки їздять друзі, куми та свати «ліфтерів», стверджує пропозиціонер. Щоб переконатись у цьому, достатньо освіжити в пам’яті фідбеки журналістів, незалежних експертів та інших активних громадян стосовно чи не всіх без виключення призначень «нових облич» на керівні посади в органах влади, міністерствах та відомствах, держпідприємствах в останні роки:

«Усім відомо, що працевлаштування у ті чи інші державні чи комунальні структури залежить не від компетенцій претендента, а від наявності необхідних зв’язків чи то навіть від готовності заплатити «по таксі». Інший бік цієї ж проблеми – фактична імітація освіти із супутнім продажем дипломів та дисертацій, до якої за пострадянські роки скотилася значна кількість державних вишів, особливо в регіонах. Результатом цієї деградації стає те, що навіть провідні вітчизняні підприємства, які можуть запропонувати молодим фахівцям цілком реальні можливості кар’єрного росту, стикаються з неможливістю заповнити вакансії через відсутність якісно підготовлених випускників фахових спеціальностей. Окрема розмова – про фактичну неможливість бізнесу та місцевого самоврядування, які найбільше зацікавлені в притоці нових якісних кадрів у їхні компанії та на їхні території, впливати на зміст і якість вищої та професійної освіти, яка є стартовим майданчиком для будь-якої кар’єри. Це, між іншим, один із програмних пунктів партії «Пропозиція».

Андрій Трубачев переконаний: допоки на рівні держави не відбудуться системні зміни, які розблокують можливості для природнього руху молодих людей вгору соціальними сходами, будь-які штучно створені «ліфти» не працюватимуть за призначенням.