Історія рибної промисловості в Україні: що ловили у Дніпрі раніше

shcho_lovyly_v_nashomu_misti_v_richtsi_dnipro_stolittia_tomu_horyzont_2-1536x864

Соми велетенських розмірів та інші 20 видів цінної промислової риби, яка раніше водилася у Дніпрі. Все це тисячами кілограмів виловлювали вище Дніпровських порогів, а саме на околицях нинішнього Дніпра. Як місцеві рибалки використовували унікальні методи лову і чому сьогодні ситуація зовсім інша, дивіться у сюжеті «Наше місто».

Найбільшим скарбом для місцевого рибалки могла стати риба-сом, яка приголомшила своїми гігантськими розмірами. Сомів виловлювали за допомогою “клопила” – суть цього способу в оригінальному дерев’яному знарядді, на кінці якого є розширення, яке нагадувала задню кінську ногу з копитом.

Найцінніша риба, яку раніше виловлювали на порогах була “червона риба” – це вид осетра, яка у 18 сторіччі водилася навіть у річці Прип’ять. Їх виловлюванням займались лише спеціалісти цієї справи – свої вміння передавали, ніби спадщину, від батька до дитини. Спроби зловити червонорибицю були на Вовнизькому порозі, а більш ефективним вони були на Ненаситці, де знаходилась їхня “столиця”.

Промислове рибальство відбувалося поки лише на Вовнизькому порозі. За сезон виловлювали понад 320 тонн різних вид риби, а популярних осетрів та оселедців добували більше у весняний період. Спійману рибу вивозили на продаж до Дніпропетровщини, а потім вже до Запорізької області. Товар, який не вдалося продати – коптився. Для цього зводилися коптильні – високі будівлі, до 4-х метрів у формі зрізаного конуса і зі звичайним димарем. Під ними була пічка-кабиця, яка топилася кизяком та прілою соломою.

На жаль, неконтрольований вилов риби містян, каскади гребель на Дніпрі, шкідливі викиди небезпечних речовин вплинули не лише на риболовлю, а й на погіршення екологічної ситуації у регіоні загалом. Ситуація залишається актуальною вже не один десяток років, проте масштабні проєкти з очищення Дніпра та зариблення річки не заплановані навіть на майбутнє.