Історії війни: лікарі в Маріуполі через Червоний Хрест віддали його сєпарам, щоб врятувати життя

mariupolis-89629577

Історію про Гліба в Маріуполі дійсно можна назвати "повернись живим". Її розповіла Наталія Гранчак з Полтавського Батальйону небайдужих, передає Горсовет.

Доземно вклоняюся кожному, хто два місяці підносив свої молитви за Hlib Stryzhko. Це були довгі тижні без звістки де він, поодинокі смс батькам від побратимів, що живий. Останні 3 тижні перед звісткою ми всі уже не знали що й думати. Гліба ми знаємо з семилітнього віку, як він прийшов паламарем в Свято-Успенський кафедральний собор м. Полтава і щонеділі багато років приходив на служби. Талановитий, неординарний хлопець, для нас всіх він рідний.
Молилися всі священики в Полтавській єпархії, наші друзі і знайомі, Федір Бубнюк просив молитов Епіфаній Митрополит. І коли молитва посилилася то невдовзі в мережі, на сєпарському телеграм-каналі, зявилося відео з Глібом", - написала Наталя.

За її словами, це страшне відео побитого молодого хлопця жахало своїми кадрами, переломи тазу, забій грудної клітки, розбита щелепа, посічені зуби, струс мозку, практично втрачений зір.

Уже тепер ми дізналися, що Гліб був на чергуванні. Стояв на 3 поверсі, коли вистрелив танк і він впав з третього на перший, потім його привалила стіна. Коли його дістали поломаного і поклали лежати, один з хлопців каже: "давай я тебе перетягну в інше місце". І зробив це досить вчасно, тому що в те місце потрапила бомба та двоє хлопців, які були там, загинули.
Чоловік, який перетягував Гліба побачивши це сказав, що "точно житимеш, двічі за годину ти вижив там, де точно мав померти!".
Дізнавшись з відео, що Гліб в полоні з одного боку раділа як дитина, з іншого страх неймовірний був. Боялася, що або вбють в полоні або може не вижити від втравм", - згадує волонтерка.

Виявилося, що лікарі в Маріуполі, через Червоний Хрест віддали його сєпаратистам, аби врятувати життя.

Тоді я вирішила написати пост і просити молитов, щоб Гліб жив, а насправді за постом стояла ще й молитва, щоб ми витягли його з пекла полону і відбулося чудо. Колись Гліб розповість, як він за два тижні, з переломаним не зафіксованим тазом, практично не бачачи нічого та фактично без обезболюючих, бо ті, які були - були настільки слабкі, що їх не використовували, побував в Новоазовську, Донецьку, Таганрозі, Севастополі, звідки в такому стані Уралом був вивезений на обмін. Ця історія одне суцільне чудо, як юна, але міцна душа, силою молитви пройшла пекла і повернулася. Як сказав Гліб "я знову в Україні!".
Дякую кожному, а вас багато, хто не тільки молився, а й приклав надмірні зусилля, щоб Гліба обміняли. Коли Ірина Верещук зателефонувала мамі Гліба і сказала, що обмін відбувся я відчула, що вперше щаслива з 24 лютого.
Щаслива, що Гліб повернувся з Маріуполя живим", - говорить Гранчак.

глиб

Голова Дніпровського товариства політв'язнів і репресованих та Регіональної комісії з реабілітації Іван Дремлюга у коментарі розповів, що з Глібом я познайомився 2018 року:

Він як молодий активіст допомагав нам в проведенні конференції, присвяченій 50-річчю подвигу Василя Макуха. Мені імпонувала його весела вдача, чітка державницька позиція, активна участь в громадському житті. Я знав, що Гліб захищає Україну у складі ЗСУ. Але що так жорстоко доля з ним обійдеться, не міг навіть уявити. Вірю в тебе Глібе. Ти обов'язково одужаєш! Станеш на ноги і зробиш ще багато добрих справ для нашої України.

Швидкого одужання тобі, Герою.

Раніше ми повідомляли, Проблеми з пальним є, але це питання активно вирішується, – заступник голови Ради оборони Дніпропетровської області.