Каховський пропозиціонер Андрій Дяченко про рецепт боротьби з корупцією

проппе

У Міжнародний день боротьби з корупцією ПРОпозиціонери Клуб провів онлайн-засідання, під час якого обговорювали цю тему. Співзасновник партії «Пропозиція» Андрій Дяченко наголосив, чому саме ці фактори є визначальними для вирішення одвічної проблеми України.

На думку депутата-пропозиціонера, корупція має певну градацію. Мова йде про топ-хабарництво, побутову, політичну та економічну корупцію. Щодо першої, то держава не в змозі боротися з нею – жодних серйозних вироків за всі роки незалежності українців так і не дочекалися. Щодо політичної корупції, то громадяни до неї звикли, вважає Андрій Дяченко. Так само, як і до побутової, яку багато хто вважає цілком нормальним явищем.

Я б звернув увагу на економічну корупцію. Бо вже доведено, що чим складніше в країні вести бізнес, тим вона вища. У нас ця галузь дуже зарегульована – підприємцям доводиться постійно шукати лазівки чи вирішувати свої питання через контакт з чиновником, що, як відомо, часто «дурно пахне». Тому я переконаний, що мінімальне втручання держави в бізнес і дерегуляція – це реальне вирішення проблеми.

Досягти цього можна через цифровізацію, ставку на яку цілком вдало зробила нинішня влада. Приклад можна брати з Естонії, де існує близько 5 тисяч електронних послуг у державному і приватному секторах. На кожну послугу є регламент розгляду. І чиновник має обґрунтовано пояснити відмову. Все це не лише убезпечує від хабарництва, а й заощаджує Естонії близько 2% ВВП, – підкреслив депутат Каховської міської ради від «Пропозиції».

Андрій Дяченко також звернув увагу на тому, що завдання держави - виховання нульової толерантності до корупції з дитячого садочка. А ще – забезпечення невідворотності покарання навіть за найменший її прояв.

Нагадаємо, на рівні громад партія «Пропозиція» пропонує запобігати корупції через впровадження прозорих механізмів контролю громадян над місцевим самоврядуванням.

У своїй виборчій програмі політична сила виступає за створення системи аудиту та громадського контролю діяльності місцевих рад, відкриті реєстри комунального майна в кожному органі місцевого самоврядування, публічне й відкрите управління комунальними підприємствами й передачу комунального майна в оренду або концесію з обов’язковим урахуванням думки місцевих жителів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Дніпрі до кінця року з'явиться 125 дорожніх знаків: де їх розмістять