Кінбурнська коса: за півроку війни заповідні ліси згоріли на 2/3

photo_5251366177228307853_y

Кінбурнська коса ось уже понад півроку живе в умовах війни та окупації. У цьому регіоні ведуться активні бойові дії, вирують лісові пожежі, а самі жителі коси залишаються відрізаними від «материка» – без постачання медикаментів та продовольства. З кожним днем ситуація стає дедалі гіршою. Про це повідомляє kinburn.info.

Від лісів Кінбурнської коси залишилося менше 30%

Місяць тому було опубліковано велику статтю з оглядом першого півроку життя, а точніше боротьби за виживання Кінбурнської коси в умовах російсько-фашистської окупації. Тоді основний акцент був на лісових пожежах, бо Кінбурнські ліси були головною гордістю мешканців сіл Покровка, Покровські Хутори, Василівка та Геройське.

Ці рукотворні ліси були посаджені одразу після Другої світової війни. І багато хто брав участь у залісінні Кінбурну тоді не пережив важкої праці. Насамперед тому що для вкорінення деревних порід на чистому піску та захисту його від шкідників у СРСР використовувалися небезпечні для людини речовини та отрути, включаючи ДДТ.

Сьогодні ж, незважаючи на самовіддану працю співробітників Василівського лісництва та місцевих жителів, Кінбурнські ліси вигоріли вже більш ніж на 2/3.

Але головна проблема вже колишнього курорту в тому, як зберегти життя і здоров'я людей, що там залишилися.

Дістатися суходолом зараз на Кінбурн неможливо. Єдина дорога з боку Херсона заблокована орками, і на початку липня на цій дорозі у своїй машині російськими фашистами було розстріляно родину. Тобто Кінбурнська коса опинилася у повній блокаді.

На даний момент на Кінбурнський півострів можна дістатися тільки по воді з Очакова і тільки на відкритих (без трюму) моторних човнах.

Окупанти постійно мінують нові ділянки пляжів і залишків лісу. Так, замінований край коси в районі причалу Нібулон. Мінують дороги. 24 серпня на міні підірвався автомобіль, у якому загинули місцеві жителі Щербина Володимир Михайлович, а також вчителька початкових класів Геройського ліцею Шевченко Ольга Миколаївна. Її син, Шевченко Тарас Вікторович отримав множинні травми та опіки. Незадовго до цього на міні підірвався ще один місцевий житель, Мокляк Сергій Анатолійович. Про це повідомляється на сторінці голови Чулаківської сільської адміністрації. Також є й інші жертви, імен яких не вдалося з'ясувати.

Цієї зими жителі Кінбурна залишаться без дров. Лісгосп не має можливості проводити заготівлю дров через відсутність коштів, палива та мінної небезпеки.

У селах Кінбурнської коси постійні перебої з електрикою. Через бойові дії та пожежі ушкоджуються лінії електропередач і трансформаторні підстанції. А немає електрики — отже, немає й води. 25 серпня вся територія Херсонської області та підключена до цих мереж коса була знеструмлена майже добу. Окупанти відключили дві лінії 750 кіловольт, що йдуть від Запорізької АЕС.

У регіоні погано працює український мобільний зв'язок, тому що найближчі вишки тепер перебувають по той бік Дніпробузького лиману.

За повідомленням пабліка мешканців Кінбурнської коси в месенджері Телеграм, 27 серпня окупанти забрали мобільні телефони у мешканців села Василівка, очевидно, побоюючись їхньої допомоги при контрнаступі ЗСУ.

Окупанти періодично проводять фільтрацію, викрадають людей або забирають "на підвал". В даному випадку – в яму, вириту у землі. Тримають від кількох днів до місяця. Б'ють та катують

Пожежі продовжуються

"Яскравий приклад життя під окупацією та загрози для заповідних територій міжнародного значення - Кінбурнська коса. Там на сьогоднішній день загинули безліч диких тварин і птахів. Ми навіть не можемо обчислити точну їх кількість. Знаємо тільки те, що там згоріли реліктові ліси, для відновлення яких потрібно багато років, навіть не 10, не 50 і не 100". Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Пожежі продовжуються щодня. Так, 1 серпня пожежа перекинулася з лісу до села Покровка, але її від пожежі відбили. Бушував вогонь у районі Ковальовки, горів ліс та поле орхідей навпроти готелю «Крутий Осип». У підсумку унікальне єдине в Україні поле диких орхідей практично повністю врятували. Згорів лише старий хлів - все інше ціле. Також вогонь зайшов у двір кафе «У Коня», але його встигли загасити.

Добре, що місцеві жителі наперед зробили ще одну пересувну пожежну станцію. Вона на той час виявилася єдиною (з об'єктивних причин), яка змогла виїхати на пожежу.

У гасінні пожежі взяли участь  11 людей.

Також у цей день із пожежею боролися працівники лісництва. Ці відважні люди гасили вогонь у районі морського причалу та бази відпочинку «Ракета».

Підсумки

Допомогти жителям Кінбурна вижити та зберегти на Кінбурнській косі те, що ще можна зберегти, може кожен.

Збір коштів на паливо та запчастини для пожежних машин:

Приват: 5168 7422 2781 8378 Станiшевська Інна (з приміткою SAVE KINBURN)

PayPal: [email protected]