Китайський Новий рік. Коли починається і як відзначається

китайский год 2

Новий рік не в усіх країнах відзначається однаково. Найбільш розповсюджені світом новорічні традиції китайців. Адже й ми також користуємося їхніми символами й деякими китайськими новорічними правилами. Втім, їхні звичаї стосовно зустрічі Нового року зовсім не схожі на українські. Починаючи з терміну початку року.Про це пише Gorsovet з посиланням на інтернет-мережі

Літочислення у Піднебесній не таке, як в нас, адже у китайців незабаром настане не 2023, а 4721 рік. Чому незабаром, тому що зустрічати новий рік у Китаї розпочнуть 21 січня. Дата свята визначається за місячним календарем і щороку відрізняється. Рік у Китаї починається в другий молодик після дня зимового сонцестояння. Таким чином Китайський Новий рік 2023 року настане 22 січня, а закінчиться 9 лютого. За київським часом Новий рік у Китаї зустрічатимуть о 18:00 21 січня.

Традиційна назва Нового року у Китаї

Можливо, ви також чули, що новорічний період у Китаї ще називають «Святом Весни» — це офіційна друга назва ("Чуньцзе" китайською мовою). У день наступу Нового року зима зустрічається з весною. Звідси й назва. А ми маємо період, коли Зима вступає у змагання з Весною, називаємо «Масляною». Ось так цікаво іноді заглибитись у традиції та провести паралелі.

Незважаючи на те, що окремі регіони Китаю мають різні традиції та звички, все ж таки, "Свято Весни» має певний символізм, який існує протягом століть у міфах та легендах, зберігаючи багаторічну історію Китаю та об'єднуючи громадян країни.

новий рік в китає

Традиції та китайські забобони

Одна з новорічних легенд, яка дала ще одну назву Новому року — "Нянь". Нянь — це жахлива, ненаситна міфічна тварина, яка на свято вилазила на сушу з морської безодні і пожирала цілі села. Китайці страшенно боялися Няня, приносили йому жертвопринесення, щоб задобрити, а самі ховалися. Якось їх врятувало диво. За однією з легенд, напередодні свята старий жебрак пофарбував червоною фарбою двері свого житла, одягнувся в червоне і почав веселитися і шуміти, тримаючи при цьому в руці червоний ліхтар. Чудовисько злякалося і втекло. Китайці зрозуміли, що Нянь боїться радості та галасливих веселощів. Звідси традиція використовувати червоний колір для прикраси та святкувати весело та галасливо з піснями, танцями, хлопавками, салютом та феєрверками.

cтіл китайців

Новий рік у Китаї святкують всією сім'єю, наскільки можна, максимально великим складом. Звідси ще одна назва свята "Зустріч після довгої розлуки". За традицією, родичі збираються за тиждень до свята у домі своїх предків та починають прибирання. Все не потрібне викидають, бо, за тією ж традицією, треба купити все нове. І китайці, не шкодуючи, витрачають гроші, купуючи речі, частини інтер'єру, їжу та багато іншого, готуючись увійти до Нового року. Після наведення порядку кілька поколінь разом готують традиційні китайські страви. Вважається, що за столом, крім живих, присутній і дух померлих родичів, яких прийнято шанувати і поважати.

китайский новий

Новорічні  китайські страви 

Обов'язково на святковому столі має бути риба, яка є символом достатку та процвітання, існує навіть низка забобонів про те, як правильно їсти та розташувати рибу на столі. Найпопулярніші новорічні рибні страви: риба з овочами в імбирному соусі, риба по-сичуаньськи, риба на пару по-кантонськи, риба в кисло-солодкому соусі (Сіху Цуюй). Традиційна страва  на китайському новорічному столі - рисові пиріжки.

Раніше ми писали про концерт для військовослужбовців