Ключова проблема не тільки в податках, але й у змінах правил оподаткування, – каховський пропозиціонер Андрій Дяченко

прпк

Співзасновник партії «Пропозиція» Андрій Дяченко під час засідання ПРОпозиціонери Клубу розповів про наслідки непослідовності держави в веденні податкової політики.

На думку керівника каховського осередку ПП «Пропозиція», проблема великого соціального навантаження провокує будь-яку владу активізувати наповнення бюджету. Найпростіший спосіб – збільшити ставки податків або розширити податкову базу. Втім чомусь мало хто задумується над лібералізацією і зменшенням податкового тиску, які в короткостроковій перспективі призведуть до падіння надходжень, але в подальшому спровокують серйозне зростання.

Я дуже добре пам’ятаю 1998 рік, коли указом Президента Кучми було запроваджено єдиний податок. Я тоді займався підприємницькою діяльністю, і мій невеликий бізнес оподатковувався на загальних підставах.

Ми дуже зраділи таких змінам, бо зменшувалися не лише податки, а й їх адміністрування. І як показала практика, бюджети всіх рівнів стали отримувати більше, бо багато підприємців вийшли з тіні – не було сенсу ховатися, платити хабарі. Достатньо було просто чесно сплачувати податок, – нагадав депутат-пропозиціонер.

Говорячи ж про нинішню податкову політику, Андрій Дяченко звернув увагу на те, що ключова проблема полягає не в податкових ставках, а в правилах, які постійно змінюються:

Правила бухобліку, адміністрування – простому підприємцю важко в цьому розбиратися, йому доводиться наймати кваліфікованого бухгалтера, а це, в результаті, накладається на кінцеву ціну товару чи послуги. Плюс така невизначеність б’є по бізнес-середовищу: уявіть, що пару років тому людина відкрила власну справу, прорахувала все за діючим законодавством, взяла кредит. А тут – бах, все змінилось. І або підприємець – банкрут, який не зміг виплатити позику і звільнив найманих працівників, або він іде в тінь.

Колишній міський голова Каховки також нагадав, що відповідно до програми партії «Пропозиція», держава має бути стратегом, а не шукачем коштів для закриття бюджетних дірок шляхом ухвалення того ж таки законопроекту 5600, який розширює базу оподаткування.

Маєте пропозиції?

Зустрічаємось кожного вівторка о 19.00 в голосовому чаті нашого Телеграм-каналу: https://t.me/propositioner

Та щочетверга о 19.00 в соцмережі Clubhouse: https://www.joinclubhouse.com/club/club-proпозиціонери