Коли у перші газифіковані будинки Дніпра прийшов газ з українського родовища

mycollages-2024-08-16t132059.638

67 років тому 17 серпня 1957 року у Дніпрі сталася знакова подія – місто отримало централізоване газопостачання. На тротуарі проспекта Калініна (зараз Сергія Нігояна) запалили газовий факел, який символізував початок побутової газифікації нашого міста. І вже за три місяці дві тисячі дніпровських родин отримали можливість користуватися сучасними благами цивілізації. Як це відбувалося, нагадує “Наше місто”.

Першим у Дніпрі був газифікований 80-квартирний будинок пр проспекту Калініна (зараз Сергія Нігояна), №42. Саме тут монтажники Іван Скляр та Василь Тараненко приєднали внутрішню проводку до зовнішньої мережі. Ця подія стала важливим етапом в історії міста, свідченням його розвитку та модернізації.

17 серпня 1957 року блакитне паливо із Шебелинського родовища (найбільше в Україні, розташоване у Харківській області – Ред.) прийняли доменні печі одного з заводів і перші побутові споживачі. За розподіл газу у той час відповідала виробничо-експлуатаційна контора газового господарства м. Дніпропетровська (нині – м. Дніпро). До кінця того ж року в місті було введено в експлуатацію 52 км газопроводів, одну газорозподільну станцію та шість газорегуляторних пунктів. Природний газ отримали понад 2 тисячі родин і декілька підприємств, – йдеться на сайті Дніпровської філії “Газмережі”.

Щоб підвести газ до квартир, колектив будівельного тресту “Укргазміськбуд” проклав, продув й перевірив п’ять кілометрів основного розподільчого газопроводу з тиском до трьох атмосфер і шість кілометрів газопроводу низького тиску для безпосередньої подачі газу в будинки. Усього до першого підключення було підготовлено 500 квартир. У числі перших отримали газ також мешканці вулиць Караваєвської, Орловської, Бабушкіна.