Коли відзначатимуть Великдень та Великий піст у 2024 році

зображення_2024-03-14_051818586

З 1 вересня 2023 року Українська Православна Церква перейшла на новий церковний календар, згідно з яким всі свята тепер відзначаються на 13 днів раніше, ніж було. Однак Великдень – це рухоме свято. Коли відзначатиметься світле свято Великодня у 2024 році, – розповість «Наше Місто».

Щороку весною християни з нетерпінням чекають на святкування Воскресіння Христового – найбільш радісної і світлої події в церковному календарі. У 2024 році Великдень у православних відзначатиметься досить пізно. Хоча точна дата цього свята розраховується складною формулою, традиції Великодня залишаються незмінними впродовж століть.

Коли Великдень в Україні у 2024 році
День Великодня обчислюється за місячним календарем з використанням методу, відомого як пасхалія. Цей метод відрізняється у православних та католиків. Для визначення дати Великодня береться день весняного рівнодення (21 березня), і визначається, коли найближчий повний місяць. Великдень відзначається у першу неділю після цього повного місяця. У православних Великдень не може співпадати з єврейським святом Песах (на відміну від католиків).

Окрім того, у православних Великдень завжди приходить пізніше, ніж у католиків. У 2024 році це свято в Україні відзначатиметься 5 травня. Це досить пізня дата для цього свята. Цікавий факт: за народними прикметами, якщо Великдень відзначається пізно, то і весна приходить пізніше.

Католицький Великдень у 2024 році відзначатиметься 31 березня. Іноді католики та православні відзначають Великдень в один день, що відбудеться у наступному році. Великдень 2025 року для православних і католиків припаде на 20 квітня.

Великий піст в Україні 2024
Великдень – одне з найважливіших християнських свят, яке знаменує Воскресіння Ісуса Христа. Перед цим світлим днем віруючі проходять через 50-денний період духовного та тілесного очищення – Великий піст.

Початок Великого посту: 18 березня
Закінчення: 4 травня
Традиції та заборони у Великдень
Великдень завжди викликав особливе захоплення серед українців, а його традиції переймаються з покоління в покоління. Протягом усіх свят, від Великодня до Трійці, православні українці висловлюють одне одному особливе великоднє привітання: “Христос Воскрес!” – “Воістину Воскрес!”.

Готування до Великодня розпочинається заздалегідь. В останній тиждень перед святом українці проводять загальне прибирання у домі, готують курячі яйця, варять і фарбують їх, ріжуть м’ясо для святкових страв. Традиційною випічкою є паска. У день Воскресіння Христового кошик із святковими продуктами освячують у храмі для вечері.

Сім’я збирається за святковим столом у Великдень. У цей день готують холодець, ковбаси, різні м’ясні страви, варені яйця (крашанки та писанки), а на десерт – паску.

Заборони у Великдень аналогічні іншим великим церковним святам. У день Воскресіння Христового необхідно утримуватися від:

важкої фізичної праці;
лайки, образ, зависті та бажання зла;
засудження за спиною та розголошення таємниць інших;
ворожіння, ритуалів і обрядів;
викидання освячених продуктів у смітник;
відмови у допомозі.