Коли зміниться ситуація з бензином: прогноз експерта (відео)

бензин

Черги по паливо на заправках Дніпра тягнуться на кілька кілометрів. Не на всіх АЗС є паливо, а якщо є, його заправляють в обмеженій кількості. Така сьогодні реальність, передає Горсовет з посиланням на "Наше Місто".

Щоб залити кілька десятків літрів бензину, автолюбитель має простояти у черзі 2-3 години. Чому склалася така ситуація, з яких факторів вона складається і чи є надія на її покращення.

На думку економічного експерта Михайла Крапивка, ціна на пальне піднялася, тому що підвищився попит:

Давайте розділимо ситуацію з паливом на три етапи. Перший етап — від початку військових дій, у нас піднялася ціна на пальне. Тому що підвищився попит, плюс треба не забувати, що заправні станції, мережі заправних станцій, вони з перших днів військових дій почали за своєю ініціативою, на волонтерських засадах забезпечувати армію, підрозділи тероборони та силові структури паливом. Зокрема безплатним паливом. Відтак, ці витрати на безкоштовне паливо потрібно кудись вкласти», — прокоментував Михайло Крапивко.

Відповідно, ці витрати були закладені в ціну бензину для звичайних покупців, і вона зросла. У цій ситуації держава, щоб не допустити подальшого зростання цін, переглянула податкову політику щодо палива та ПДВ знизили з 20 відсотків на 7, а також скасували акциз на роздрібну торгівлю. Таким чином, ціна була врегульована.

Ще одним фактором підвищення ціни стала зміна логістики: якщо раніше була можливість закуповувати дешеве, низькооктанове паливо в Білорусі та Росії, і завозити його залізничним транспортом, то після початку активної фази війни цей логістичний ланцюжок обірвався. Паливо почали везти із заходу цистернами, що набагато дорожче. Більше того, почалися обстріли нафтозаводів та нафтобаз нашої країни.

Другий етап кризи, коли ми виникли дефіцит палива. Реальний дефіцит палива. Проблеми з логістикою було вирішено завдяки нашим країнам-партнерам. Польща, Румунія. Нашим перевізникам дали зелені коридори, позбавили їх отримання дозволів… Налагодилася логістика. Але бензин не з'явився», – додав Кропивко.

За оцінкою фахівця, найближчим часом ціни на пальне постійно коливатимуться. Називати якісь мінімуми чи максимуми він не взявся, бо передбачити це дуже важко. Якщо ж законопроект Гетьманцева буде ухвалено, ціна на пальне збільшиться ще більше, що спричинить черговий, досить сильний, стрибок інфляції. Тому давати хоч якісь навіть приблизні прогнози ніхто не береться.

Докладніше - у сюжеті:

Раніше ми повідомляли, Холдинг "Наше місто" відкрив збір коштів на допомогу колегам, які стали на захист України.