Конфлікти з ТЦК у Дніпрі: які покарання передбачені за «чупакабру» і «бульдогів» на адресу працівників військкоматів

64a3363a04c47-1044x662

Образи та приниження цивільними військовослужбовців ТЦК під час рейдів на вулицях Дніпра регулярно з’являються у соцмережах, нерідко трапляються і відео з перевищенням повноважень військовими, про права і відповідальність сторін передбачені законодавством.

Ветеран АТО/ООС Юрій Семчук, нині залучений до роботи у ТЦК розповів про регулярне виявлення неповаги з боку чоловіків призовного віку «Ми, військові, виходимо не за власним бажання, а за наказом. Інколи до абсурду доходить. Стоїть ветеран без одного ока, з милицею, обличчя в опіках, а його обзивають «бидлом». Часто чуємо у свою адресу й обвинувачення, мовляв, купили УБД за 300 грн», – розповідає учасник АТО/ООС.

Люди агресивно реагують на сам факт видачі повісток, бо вважають, що їх одразу забирають на війну. Але це не так! Повістки «на вулиці» видаються для уточнення даних. Варто нагадати, що причиною зустрічі патруля з цивільним є те, що останній уже порушив законодавчу норму, не поновивши свої данні у ТЦК з часу оголошення військового стану в Україні.

Адресати повісток «на вулиці» (в парку, на пляжі, на вокзалі чи буквально на вулиці) – військовозобов’язані, які, грубо кажучи, невидимі: ті, хто за час повномасштабного вторгнення так і не вийшов на контакт з центром комплектування.

c2614324a8e6ba0727d2f2bae9c80e68

«Треба розуміти, що хлопцям, які з перших днів війни на фронті, необхідно хоч інколи відпочивати. А у нас зараз на 100 ухилянтів – один доброволець, і той вирішив піти на війну, бо жінка дістала», – розповідає працівник ТЦК. У 2014-2015 роках Юрій Семчук у складі 93-ї бригади пройшов Добропілля, Мар’янку, Авдіївку, Красногорівку.

Сили оборони зараз становлять понад мільйон людей, з яких понад 700 тисяч – мобілізовані. Частина з них вибуває через поранення і загибель. Війна не закінчилась і мобілізація в Україні триває.

Зараз військовозобов’язані можуть отримати три основні види повісток:

 - для уточнення облікових даних – контакти, інформація про стан здоров’я, склад сім’ї, місце роботи;
 - на проходження ВЛК – тобто медичний огляд, де буде встановлено ступінь придатності до військової служби;
 - мобілізаційне розпорядження – видається вже після проходження ВЛК у разі визнання військовозобов’язаного придатним до служби.
Покарання для цивільних
Насправді образи ТЦК – не порожній звук: військові перебувають під час виконання обов’язків і за образи та вияв агресії випадках передбачене адміністративне, або й кримінальне покарання:

Стаття 342 Кримінального кодексу «Опір представникові влади, крім державного виконавця, приватного виконавця, під час виконання ним службових обов’язків» карається штрафом, виправними роботами до двох років, арештом до шести місяців або обмеженням волі до трьох років.

Стаття 114 Кримінального кодексу «Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період» має санкцію від 5 до 8 років.

Прогалини в законодавстві, на жаль є основою виникнення конфліктів.

По-перше, за порушення усіх перерахованих вище норм про оновлення даних – немає відповідальності.

По-друге, часто в інспірованих росіянами роліках робиться акцент на те, що повістка має бути заповнена завчасно: вже містити ПІБ, дату народження, адресу військовозобов’язаного, підпис військового комісара та печатку. Іншими словами, патруль нібито може виходити на вулиці в пошуках якогось конкретного чоловіка. Але це не так! У згаданій постанові Кабміну не сказано нічого про завчасність: вимагається лише, щоб усі ці дані там були.

72942a63-38a976a36d8434ca6c5f72200ec05971-1060x536
Відповідальність військових
Нерідко трапляються і відео з агресивними діями патруля, що звісно теж є порушенням законодавства України.

За словами речниці оперативного командування Південь Наталії Гуменюк, щодо таких ситуацій переглядають повні версії відео, які можуть знімати представники ТЦК боді-камерами.

 «Є інциденти, коли відбувається затримання спільною групою. Поруч опинилися військові, а відбувається затримання поліцейськими. Є інциденти, коли затримують поліцейські громадянина, який скоїв якесь правопорушення, але він демонстративно кричить, що йому намагаються вручити повістку. Тобто реакція є різна і ситуації є різні», – пояснює Гуменюк.

Тож, далеко не всі відео є правдою. Однак патруль і справді не має права застосовувати силу чи доставляти силоміць кудись громадян, у випадку перевищення повноважень – до військових застосовуються відповідні санкції.

За матеріалами Наше Місто.