КП «Зооконтроль» підвели підсумки: у Дніпрі за 2023 рік врятували майже 3 тисячі собак та кішок

photo_2023-10-18_10-35-46

В благородній справі порятунку тварин, що потрапили в біду, наше місто точно не має собі рівних. Єдине в Україні комунальне підприємство «Зооконтроль» приймає, лікує, дає притулок не лише пораненим собакам та кішкам. Гостинність дніпровських комунальників гідно оцінили навіть леви та ведмеді. І, зрозуміло, ніхто не скасовував щоденної рутинної роботи зі стерилізації, вакцинації, чіпування безпритульних тварин. У воєнний час це особливо важливо. 

photo_2023-10-18_10-35-35
Від війни страждають не лише люди


Ще в перші роки війни від ворожих обстрілів та атак постраждали сотні тварин. Ну, а після початку повномасштабного російського вторгнення їхня кількість багаторазово збільшилася. Сотні собак та кішок доставляють до Дніпра волонтери. Привозять до «Зооконтролю» своїх вихованців також переселенці, яких відмовляються селити разом із їхніми вівчарками, догами, алабаями та мастифами.

 
— На початку великої війни до нас звідусіль везли тварин, у тому числі й незвичайних, – розповідає Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації тварин КП «Зооконтроль». – Це ведмеді, тигри, леви із «Фельдман-Екопарку». Але, звичайно, переважна більшість доставлених тварин – це кішки та собаки. Останнім доводиться особливо важко. Вони ж дуже прив’язані до своїх господарів. Загалом у нас отримали притулок 1100 собак та 340 кішок. Тільки 2023-го до нас привезли 42 чотирилапих переселенців.

Співробітниця «Зооконтролю» зазначила, що вимушеним мігрантам проблематично знайти житло не лише для себе, а й для свого улюбленця. Особливо це актуально щодо великих собак, яких власники зі сльозами на очах привозять до «Зооконтролю». Залишають та йдуть.

— Люди плачуть, але усвідомлюють, що це необхідно, – продовжує розповідь Ірина Пономаренко. – А собаки не розуміють, чому їх кидають. Чим вони завинили, що вчинили не так. Якщо господарі не можуть забрати вихованців, ми намагаємося підшукати для них нове житло. Співпрацюємо із волонтерами, які знаходять нових господарів тваринам і в Україні, і за кордоном. Це дуже важливо! Минулого року ми таким чином вирішили долю 270 собак та близько 30 кішок.

 

Продовження читайте у матеріалі Наше Місто.