"Країна на державному рівні повинна підтримувати всі форми бізнесу. Найперше це стосується доступного кредитування" – міський голова Жовтих Вод Ханіс

photo_2021-06-18_15-41-48

Міський голова Жовтих Вод, обраний від політичної партії «Пропозиція», Дмитро Ханіс висловив власні пропозиції щодо розвитку українського виробника і його повноцінного конкурентного виходу на зовнішні ринки.   

Перед тим, як взятися за захист вітчизняного товаровиробника на зовнішніх ринках, доцільніше спочатку вирішити проблеми всередині країни, вважає мер-пропозиціонер. Адже в країні спостерігається значне зниження внутрішнього виробництва та суттєве підвищення імпорту. При тому, що іноземні товари конкурують з вітчизняними на досить високому рівні: ціна відповідає якості, а деякі є значно дешевшими, ніж товари українських виробників:  

«Україна на державному рівні повинна підтримувати всі форми бізнесу. Найперше це стосується доступного кредитування. Жоден виробник не матиме змоги розвиватись без залучення додаткових коштів. А кредит за нинішньою ставкою понад 20% для більшості підприємств просто неприйнятний. Приміром, Німеччина торік запровадила програму кредитування для середнього бізнесу зі 100% гарантіями від держави під 3% річних. Це лише одна зі складових дієвої програми підтримки малого та середнього бізнесу, яку має негайно розробити центральна влада.

Держава також має запровадити постійний контроль за якістю товарів українських виробників. Ні для кого не секрет, що наразі підприємці поставлені в умови, коли відбувається економія на всіх рівнях виробництва: від закупівлі витратних матеріалів до пакування готової продукції. Виробники для “виживання” в складних умовах часто йдуть на порушення технологічної дисципліни. Як наслідок, товари наших виробників не можуть конкурувати з іноземними саме через низьку якість», – зазначив міський голова Жовтих Вод.  

За словами Дмитра Ханіса, тільки після створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу, виробництва конкуретноспроможної продукції, зниження імпорту і заміщення його якісним вітчизняним товаром, можна говорити про захист вітчизняного товаровиробника на зовнішніх ринках.