Квашена капуста за три дні. Рецепт від шеф-кухаря Клопотенка

капуста

Соковита квашена капуста смакує з будь-яким гарніром, м’ясом, як звичайна закуска чи навіть може стати складником багатьох страв. Щоб приготувати квашення за рецептом відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка знадобиться мінімум складників та… окріп. Вже за добу смаколик можна пробувати, а за три дні капуста досягне максимально ідеального смаку, повідомляє Gorsovet.

Поради:

  • Щоб засолена капуста вийшла хрусткою, варто обрати її пізні зимові сорти. Такі качани мають більшу концентрацію цукру, а їхнє листя туге та щільне.
  • Для квашення найкраще обрати скляні банки або емальовані каструлі. Коли шинкуватимете капусту ножем, то намагайтеся не надто подрібнювати продукт. Тонкі смужки можуть стати м’якими, без притаманного хрусткого ефекту. Використовуйте спеціальну тертку для капусти, тоді не буде необхідності контролювати їх розмір.
  • Ємність з капустою залишіть бродити біля теплого місця. Саме від температури залежить, наскільки швидко закінчиться процес ферментації.

Інгредієнти на банку 3 л: 

  • 2-2,5 кг капусти
  • 3 лаврові листи
  • 1 морква
  • 2 ст. л. солі
  • 1,5 л води

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Візьміть капусту з розрахунку, що після очищення качана має вийти 2-2,5 кг продукту. Очистьте, зніміть пошкоджене чи тверде верхнє листя, виріжте серцевину. Помийте овоч під струменем холодної води та обітріть кухонним рушником. Очистьте моркву.
 
Крок 2
Качан капусти розріжте навпіл або на чверті, щоб було зручніше. Пошинкуйте частини овочу ножем, або скористайтеся економкою. Натріть моркву. Перемішайте капусту та моркву. Додайте до суміші 3 лаврові листи. Покладіть все у чисту банку гарно утрамбовуючи, щоб не було пустот.
 
Крок 3
В окремому посуді змішайте 1,5 л окропу та 2 ст. л. солі. Перемішайте, допоки сіль не розчиниться. Залишіть розчин охолонути, потім залийте ним ємність з капустою. Поставте банку у глибоку миску, на випадок, якщо розсіл почне витікати, та розташуйте її на кухні поблизу плити або іншого місця, де тепло.
 
Крок 4
Через добу проколіть капусту ножем чи шампуром до самого дня ємності, щоб випустити гази, які створюються під час бродіння. Піну на поверхні розсолу теж ретельно прибирайте, аж допоки не закінчиться процес бродіння. Про це свідчитиме той факт, що піна перестане з’являтися, а розсіл у банці стане прозорим.
 
Крок 5
Скуштувати квашену капусту можна через добу. Повністю готова вона буде через три доби. Продукт тримайте закритим щільно кришкою у холодильнику.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати холодець у фритюрі.