Майже 4 тисячі дніпрян з інвалідністю отримують допомогу на оплату ЖКП

dsc_1455

Близько 4 тисяч дніпрян з інвалідністю щомісяця отримують адресну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Її надає міська рада тим, хто не має житлової субсидії або не скористався іншими пільгами. Детальніше про це – в матеріалі «Наше місто».

Пані Наталія виховує дитину з інвалідністю. Жінка каже, що допомога на оплату житлово-комунальних послуг – суттєва підтримка для родини.

«Я вже не перший раз отримую цю допомогу. У зимовий період – 700 гривень на місяць, а в неопалювальний період – 500 грн. Я розподіляю ці кошти на воду, світло та опалення. Це дуже потрібна програма. Як тільки дізналася, відразу прийшла. Мені допомогли оформити, все швидко, зручно, без черг», – сказала Наталія Пономарьова.

Адресна допомога на оплату житлово-комунальних послуг призначається родинам, у складі яких є особи з інвалідністю, повідомила начальниця відділу державних програм та надання адресних допомог Олена Литвиненко.

«З метою збереження рівня соціального захисту окремих категорій мешканців міста та на виконання Комплексної програми соціального захисту мешканців міста Дніпра на 2022–2026 рр., виконавчим комітетом Дніпровської міської ради прийнято рішення «Про затвердження Порядку надання адресної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг родинам осіб з інвалідністю у м. Дніпрі». Право на її отримання мають діти з інвалідністю, особи з інвалідністю І групи (з вадами зору, психічними розладами, вадами опорно-рухового апарату та з дитинства), особи з інвалідністю ІІ групи з дитинства», – повідомила Олена Литвиненко.

Адресна допомога є безготівковою і перераховується департаментом соціальної політики Дніпровської міської ради житлово-комунальним підприємствам міста, що надають відповідні послуги.

«При первинному зверненні потрібно надати паспорт, свідоцтво про народження дитини, реєстраційний номер облікової картки платників податків, довідку МСЕК, довідку про склад сім’ї і копію особових рахунків у постачальників житлово-комунальних послуг», – сказала Олена Литвиненко.

Адресна допомога не призначається у разі, коли сім’я отримує субсидію або заявник має пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Є ще низка причин, з яких можуть припинити виплату допомоги.

«Адресна допомога припиняється з дня, наступного за днем: надходження заяви про відмову від Адресної допомоги; смерті особи з інвалідністю; зміни місця реєстрації заявника; закінчення терміну дії довідки медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії (із зазначенням нозології). Отримувачі Адресної допомоги несуть персональну відповідальність за надання недостовірних даних», – підкреслила Олена Литвиненко.

У Дніпрі таку допомогу на сьогодні отримують 3758 осіб. Звертаємо увагу, що адресна допомога поновлюється щорічно. Для цього необхідно подати заяву до Управління за місцем реєстрації проживання особи з інвалідністю та пред’явити оригінали документів.