Майже 400 млн грн за 2023 рік: влада Дніпра домоглася від підприємств виплати зарплатних боргів

ilyustratyvne-foto_large-1

В цьому році завдяки ефективній роботі міських служб підприємства різних форм власності погасили майже 336 млн грн заборгованості з заробітних плат перед своїми працівниками (дані станом на 20 грудня). Цей показник – майже у три рази більше, ніж у 2022 році. Про це повідомила під час брифінгу Тетяна Янушкевич, керівник Інспекції з питань праці та зайнятості населення.

 – Щотижневий моніторинг погашення заборгованості не дозволяє керівникам підприємств, які завинили зароблене співробітниками, ухилитися від обов’язків. Їх персональна відповідальність (в т.ч. кримінальна) – ключовий аргумент у боротьбі з боргами по зарплатах, – зазначає Тетяна Янушкевич.
Загалом 29 підприємств, що працюють у місті, повністю погасили зарплатні борги у 2023 р.  Найбільший обсяг (близько 251 млн грн) мали та погасили державні підприємства, ще сукупно майже 50 млн грн заборгованостей із заробітних плат сплатили комерційні та комунальні підприємства.

Одне з підприємств планує на цьому тижні погасити ще 35 млн грн заборгованості. Отже, цього року загальна сума виплачених прострочених зарплат наблизиться до 400 млн грн, зазначає Тетяна Янушкевич. А загалом з початку війни  міська влада домоглася від підприємств-боржників повернення працівникам майже півмільярда гривень заборгованості із заробітних плат.

Також Інспекція з питань праці та зайнятості населення постійно слідкує за тим, аби підприємства сплачували зарплати не нижче за мінімальний рівень. В Дніпропетровській області середня зарплата (за звітами підприємств) становить 14 тис. грн.

– Сьогодні кожного керівника спільно з податковою та Пенсійним фондом попереджено, що рівень зарплат має бути не меншим за середній показник по галузях у кожному регіоні, – зазначає Тетяна Янушкевич.

Як відомо, бюджет Дніпра, з якого місто фінансує роботу ЖКГ, транспорту, соціальний захист, розвиток медичної та освітянської сфер значною мірою формується завдяки податку на доходи фізичних осіб. ПДФО сплачують підприємства комерційного, державного та муніципального секторів за всіх офіційно оформлених працівників. Тож своєчасна виплата “білих” зарплат – запорука добробуту громади та мешканців.

– Всім сумлінним роботодавцям дякую за невтомність, –  зазначила Тетяна Янушкевич, –  за те, що робите все можливе, аби виклики тривалої війни рф проти України не позначалися на добробуті кожної родини у нашому місті. Вірю, що у всіх вистачить сил міцно тримати економічний тил кожної родини, громади та країни.

За матеріалами Наше Місто.