Максимальна сума для перевезення через кордон України без декларування

грошш

Українці, які подорожують за кордон, зазвичай мають можливість провезення коштів до 10 тисяч євро. Проте, слід пам’ятати про додаткові правила, які надаються відповідними органами, – повідомляє про Новини Дніпра сайт «Наше Місто» з посиланням на посольство України у Польщі.

Фізична особа може перевозити готівкову валюту через митний кордон України без декларування, якщо її сума не перевищує еквівалент 10 000 євро за офіційним курсом, встановленим НБУ на день переміщення. У випадку ввезення або вивезення готівкової валюти в Україні на суму, рівну або більшу за 10 000 євро, особа повинна письмово задекларувати цю суму митному органу.

Також, фізичні особи, які вивозять чи пересилають за межі України валютні цінності на суму, що перевищує еквівалент 10 000 євро, повинні пред’явити документи, які підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках і квитанції про валютно-обмінну операцію, яка є чинною упродовж 90 календарних днів.

При перевезенні готівки через кордони ЄС діють окремі правила. Особи, які перевозять валюту на суму 10 000 євро чи більше, повинні декларувати цю готівку компетентним органам держави ЄС, через яку вони в’їжджають або виїжджають із Союзу, і пред’являти її для контролю. Невиконання обов’язку декларування вважається, якщо подані відомості є неправильними або неповними, а також якщо готівка не надається для контролю.

Законодавство ЄС дозволяє будь-якій фізичній особі, незалежно від віку, перевозити готівкові кошти. Проте особа до 18 років, яка перевозить грошові, повинна мати їх особисто при собі у своєму багажі. Якщо гроші перебувають у супроводжуючої особи, а не у дитини, і сума грошей у дорослого перевищує 10 000 євро, обов’язково слід декларувати цю суму.