Мешканець Дніпропетрощини виростив рекордний врожай картоплі

photo_2022-09-14_14-56-04

Врожай 2022 щиро порадував пенсіонера Віктора Рєпку з Кам'янського району. Картопля сорту Пікассо вродила нівроку. Рекордна картоплина заважила майже кілограм. А з одного куща має п'ять кілограмів «розсипчастої», повідомляє Gorsovet.

photo_2022-09-14_14-56-22

За словами Віктора Івановича, якщо правильно організувати процес зберігання у зимовий час, можна уникнути цвілей, зів'янення і гниття.

photo_2022-09-14_14-55-53

Але насамперед слід підготувати бульбу до зберігання.

Для цього перед закладанням картоплі на зберігання, її необхідно просушити на відкритому повітрі на протязі 1-2 днів. При цьому слід уникати тривалого попадання на бульби прямих сонячних променів. Цього можна досягти, розмістивши її в тіні або під навісом. А от картоплю, призначену для посадки, в процесі просушування господар рекомендує кілька годин витримати на сонці.

Для зберігання на зиму слід відбирати тільки цілі і здорові бульби, відбраковуючи пошкоджені картоплини і бульби, уражені гниллю.

Пенсіонер пояснює: бульби картоплі досить чутливі до перепадів температури. Тому при зберіганні в теплі вони зморщяться, стануть м’якими і почнуть пускати паростки. Якщо ж температура навколишнього повітря стане близькою до нуля, крохмаль, що міститься в картоплі перетвориться на цукор, в результаті чого цей овоч стане малоїстівним і несмачним.

Оптимальними для зберігання картоплі є температура 2-3°С і вологість повітря 80-90%. Такі умови нескладно створити як в захищеному від промерзання і обладнаному вентиляцією погребі, так і на балконі багатоповерхового будинку.

Отже у погребі чи підвалі картоплю можна зберігати насипом у засіках, однак більш привабливим є розміщення її в ящиках або контейнерах висотою від 60 до 90 см, що мають у бічних стінках невеликі отвори для доступу повітря.

Встановлювати такі ящики слід на підставки, дайте бульбам можливість "дихати".

А щоб уникнути запотівання верхнього шару картоплі, городник рекомендує накрити підручним гігроскопічним матеріалом: рогожею, грубою ковдрою або мішковиною. Добре вбирають вологу розташовані поверх картоплі мішки, наповнені деревною стружкою або тирсою.
Багато хто поверх картоплі розкладає шарами буряки. Вони забирають у картоплі надлишкову вологу, в результаті й картопля залишається сухою, і буряки не в’януть. Аналогічною властивістю володіють і корені хрону.

Мешканцям міста у разі відсутності погребу картоплю можна розмістити на балконі в ящиках, що мають вентиляційні отвори.

Лайв-хак від Рєпки: аби запобігти гниттю бульб, розмістіть між шарами картоплі листя горобини. Леткі речовини фітонциди, що виділяються ними, знищать хвороботворні мікроби і нейтралізують вогнища захворювання.

При зниженні температури повітря ящики з картоплею утеплюють, а в разі її наближення до нуля, вносять до квартири, розміщуючи її біля дверей балкону, в передпокої або біля вхідних дверей.

Отож робимо запаси на зиму.

І, звичайно, дякуємо ЗСУ за можливість провести ще один картопля-фест.

photo_2022-09-14_14-56-17

Раніше ми повідомляли, У Запоріжжі чоловік убив власних дідуся, бабусю та батька, які спіймали його на крадіжці.

У Кремлі визнали поразку на Харківщині.

У Дніпрі чоловік випав з балкона та зламав руку