Ми маємо пропозиції для мотивації українців повертатися додому, – мер Вільногірська Володимир Василенко

од

Влада має активніше працювати, щоб реалізувати гасло Президента в галузі міграції, яке полягає в заміні тези «хочу виїхати» на «хочу повернутися», вважає мер-пропозиціонер з Дніпропетровщини. Адже окрім гасел і законодавчих ініціатив, потрібні реальні кроки.

За 2020 рік було видано 1,8 млн запрошень українців на роботу – стільки ж, як і в попередні, доковідні роки. Це означає, що наші сусіди – переважно Польща та Чехія – дуже швидко підлаштувалися під карантинні умови і оперативно створили умови аби не знизити потік трудових мігрантів з України, констатував Володимир Василенко. Натомість наша держава втрачає дорогоцінний час і можливості. Адже через пандемію півмільйона наших громадян повернулись на Батьківщину. І їх треба швидко мотивувати тут залишитися.

Головний стимул для повернення на Батьківщину, звичайно, економічний. У Верховній раді є урядовий законопроєкт щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції наших трудових мігрантів. Він передбачає, що українцям, які повернулися і мають намір розпочати підприємницьку діяльність, надається допомога для економічної реінтеграції. Ініціатива була зареєстрована в Раді наприкінці січня, але досі не розглянута.

Для трудових мігрантів був введений механізм надання допомоги із часткового безробіття, а також спрощений порядок реєстрації осіб в Службі зайнятості. Але це тимчасово, лише на період карантину.

Існує також Стратегія державної міграційної політики України до 2025 року. Але план заходів щодо її реалізації  має бути складений аж наприкінці року. І так у всьому. Наша пропозиція полягає в тому, щоб держава діяла оперативно, демонструючи, як вона дбає про своїх громадян, – підкреслив представник «Пропозиції».

Володимир Василенко також звернув увагу на інші фактори, які відіграють роль, коли людина приймає рішення, повернутися або залишитися. Вони полягають в загальному стані країни: медицині, економіці, політичній ситуації, соціальній захищеності – над всім цим треба активно і послідовно працювати.