Місцеві громади використали на безпеку та оборону майже половину надходжень від ПДФО військових

fbf1174f9f96834ea1675913b96333e9_XL

Також ці кошти відшкодовують значну частину видатків муніципалітетів, спричинених війною.

Всупереч відсутності законодавчого дозволу, майже половина зібраного податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, була направлена на потреби безпеки та оборони країни, пишуть у своєму матеріалі «Військовий ПДФО: «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань, народна депутатка Оксана Продан та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Конкретно, загальні видатки з місцевих бюджетів, пов'язані зі зміцненням безпеки та обороною, складають 52,28 млрд гривень. Важливо зазначити, що це лише прямі асигнування без урахування благодійних, спонсорських та донорських внесків, які спрямовані на придбання палива, дров, запчастин і дронів.

У своєму матеріалі автори відкидають доводи тих, хто вимагає відібрати військовий ПДФО від місцевих громад, стверджуючи, що вони, як вважають, недостатньо сприяють чи надання підтримки Збройним силам України.

Вони роблять зауваження, що використання 64% військового ПДФО місцевими громадами є значно прозорішим і контрольованим, у порівнянні з 36% податку, що йде до державного бюджету.
 
 «Кошти сіл, селищ і міст значно відкритіші для контролю як громадян, так і контролюючих підрозділів, а отже, менш корупційні. Коли на оборону Україна може давати лише кошти з власних податків, а їх тільки 31 копійка з гривні, то спрямовувати ресурси необхідно через ті органи, де найбільші прозорість і звітність, а це органи місцевого самоврядування», - йдеться у статті.

Зокрема на ці кошти місцеві бюджети забезпечують фінансування витрат, які не підлягають публічному розголошенню, але необхідні для забезпечення різних потреб. Серед таких видатків - лікування поранених осіб, зокрема тих, які перебувають на передовій, де виникають особливі медичні потреби. Також з цих коштів забезпечується надання поточної допомоги військовослужбовцям, які переселяються або розміщуються у місцевих громадах.

Ще однією важливою сферою використання цих коштів є реабілітація ветеранів та їхнє відновлення в суспільстві, забезпечення їхньої соціалізації та повернення до повноцінного життя після перебування в зоні конфлікту. Додатково, зазначені кошти використовуються для надання різноманітних пільг сім'ям військовослужбовців, що сприяє полегшенню їхнього фінансового становища та соціальній підтримці.

Ці гроші є важливим ресурсом для забезпечення потреб, пов'язаних з оборонною діяльністю та захистом національної безпеки, а також для забезпечення підтримки тих, хто брав участь у військових діях та їхніх сімей.

«Для прикладу, постановою від 01.06.2023 року №547 уряд установив безкоштовне харчування 1 мільйона 640 тисяч дітей, постраждалих унаслідок воєнних дій, але звично не виділив на це 28,7 млрд грн, які будуть забезпечені з місцевих бюджетів протягом двох років. Чи перестануть громади робити все це без військового ПДФО? Звичайно, ні! Чи робитиме це держава, забравши від людей їхній податок? На жаль, ні», - вказують аналітики.

Натомість видатки місцевих громад перебувають постійним контролем низки державних органів і проходять постійний контроль казначейства ще до проплати, що забезпечує їх прозоріше використання.

Автори матеріалу закликають парламент прийняти законопроєкти, які легалізують витрати муніципалітетів на оборону й дадуть їм можливість без кримінальної відповідальності допомагати військовим.

За матеріалами Дзеркало Тижня.