Міський голова Бердичева Сергій Орлюк: приватно-державне партнерство в медицині мінімізує лікарську помилку

orlyuk-edited

Бердичівський міський голова Сергій Орлюк, обраний від партії «Пропозиція», все життя присвятив ветеринарній медицині. Він довгий час працював в постійній комісії з питань охорони здоров’я, екології, соціального захисту населення, як на рівні міста, так і Житомирської області. Пропозиціонер розповів про власне бачення проблеми лікарської помилки, яку днями обговорювали під час засідання ПРОпозиціонери Клубу.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

«Errare humanum est» в перекладі з латини означає «людині властиво помилятися». Тож головний принцип лікаря «не нашкодь» важко поєднати з невідворотним «хто не працює, той не помиляється», вважає пропозиціонер. У медичній практиці лікарська помилка сприймається по-особливому: пацієнтами — як катастрофа, правниками — як привід карати або милувати, лікарями — як урок на майбутнє.

В часи СРСР вважалося, що лікар не має права помилятися. А констатація будь-якої «похибки» традиційно сприймалася як ганьба лікаря, медичного закладу й радянської системи охорони здоров’я загалом. І практика приховувати такі випадки лишилась. Це якраз той «совок», із яким потрібно боротися в першу чергу, підкреслив Сергій Орлюк. Водночас зараз ця проблема потребує як юридичного, так і, власне, професійного тлумачення:

Лікарська помилка в українських реаліях – поняття умовне. Адже ми маємо чітко розрізняти свідому хибу медика і дії лікаря, який добросовісно й кваліфіковано здійснював обстеження хворого, але встановив неправильний діагноз через нетиповий перебіг хвороби чи недосконалі методи діагностики. Або ж хірурга, який при здійсненні адекватного підготовленого оперативного втручання, приміром, ушкоджує артерію при її нетиповому розташуванні“.

Мер Бердичева також нагадав, що партія «Пропозиція» пропонує запроваджувати у ланці вторинної медичної допомоги принцип приватно-державного партнерства. Це дозволить, зокрема, підвищити рівень діагностики, а відтак – зменшити вплив «людського фактора» в медицині