Міський реабілітаційний центр у Дніпрі: як воїни ЗСУ проходять лікування, вчаться заново ходити та користуватися предметами побуту

0x0

У Дніпрі функціонує унікальний міський центр реабілітації, де отримують допомогу наші військові, постраждалі під час бойових дій. Сюди звертаються наші вояки після того, як вони постраждали в бойових діях. В цьому центрі вони навчаються знову ходити, використовувати предмети побуту і, якщо планують повернутися на передову лінію, перезаряджати зброю.

Пан Миколай вступив на захист України в перший день розпочаття повномасштабної агресії російської федерації - 24 лютого. Він добровольцем приєднався до армії. Протягом перших шістьох місяців він брав участь в бойових діях на Донецькому напрямку, а потім на Запорізькому напрямку. Там він отримав поранення руки внаслідок ворожого обстрілу гранатометом.

«Поранення я отримав два з половиною місяці тому. Після евакуації потрапив до міської лікарні в Запоріжжі, там зробили операцію, потім була ще одна операція, але вже у Дніпрі. Зараз проходжу реабілітацію в цьому закладі. Спочатку було враження, що це як дитячий садочок, тебе навчають елементарним речам. Зараз можу сказати, що реабілітологи тут творять справжні дива. Коли я сюди потрапив, правою рукою не міг зробити взагалі нічого, зараз нею користуюсь майже повноцінно», — поділився Миколай.

Заняття з реабілітологом чоловік відвідує тричі на день. Після одужання планує повернутися на фронт, тож, окрім стандартних вправ на моторику, доводиться заново вчитись перезаряджати зброю.

«Миколай дуже працьовитий, він старається і зараз має великий прогрес. Коли він сюди потрапив, рука була в дуже важкому стані, в неї був інший колір. Зараз Миколай може навіть кермувати автівкою і вже це робить. Левова частка успіху лікування полягає у вмотивованості пацієнта. Миколай щодня просить його виписати, рветься на фронт, але роботи ще дуже багато. Зараз ми розвиваємо моторику, зменшуємо набряк на рубці. Також, враховуючи специфіку пацієнта і його запит, на заняттях він тренується перезаряджати автоматний магазин», — розповіла ерготерапевтка Регіна.

Ерготерапію проходять не лише військові, а й цивільні. Її потребують люди, які отримали серйозні травми або перенесли важке захворювання, як-то інсульт. Кінцева мета такого лікування – відновлення та повернення до повноцінного життя.

«Ми живемо в умовах воєнного стану і ми маємо справу з військовими, які прагнуть відновлення, аби якнайшвидше повернутися на фронт до побратимів. При призначенні програми лікування ми спираємось на цей запит. Якщо ми працюємо з цивільними, то для розвитку моторики використовуємо дуже різні предмети, наприклад олівець або степлер. З військовими це може бути магазин зброї, вони вчаться його заряджати. Курс ерготерапії триває від 14 до 21 днів», — зазначила ерготерапевтка Ганна.