Сьогодні 22 роки наймолодшому з п’яти мостів Дніпра, який має свою історію і прізвисько у народі

Південний міст 2

Південний міст має загальну довжину 1248 м, ширину 22 метри, висоту - 19, 5 метрів. Південний є наймолодшим мостом з усіх побудованих у місті Дніпро. Про це пише  Gorsovet з посиланням на міські сайти

Будівництво Південного мосту у Дніпропетровську розпочалося у 80-х роках минулого сторіччя і тривало майже 20 років.
Місцева влада підходила до процесу наскоками, то починаючи будівництво мосту, то зупиняючи процес на багато років. Паралельно з мостом відбувалося будівництво житлового масиву "Перемога", тому транспортне сполучення цього району з Придніпровським було вкрай важливим. Крім того, під мостом мала відбуватися дорога до Придніпровської ТЕС.
Зводити конструкцію мосту почали у 1981 році, проте через 12 років роботи було вирішено заморозити. Повернутися до них дніпропетровські чиновники змогли лише у 1998 році. У грудні 2000-го Південний міст ввели в експлуатацію. У народі його відразу назвали «горбатим». Але це люблячи, з-за силуету мосту. Міст має вигнуту форму ближче до середини, де пролягає судоплавний фарватер. 

411px-Мост_-_panoramio
Спочатку архітектори планували зробити міст схожим на київський, який також називався Південним. Після початку будівництва, в журналі «Наука і життя» опублікували фотографію задуманого проєкту. Основний проліт мали повісити за допомогою вант до двох пілонів у середині проїжджої частини.

архівне фото мосту

Однак, від вант довелося відмовитися, оскільки дві частини були виконані під різним кутом і центральна частина стала нерівною формою. Надалі змінилася як концепція мосту, а й сама держава, що відповідає за його будівництво. Таким чином, Південний міст поєднав працю радянських будівельників із роботою вже українських фахівців.

малюнок мосту

Міст вже 22 роки виконує своє головне призначення - пов’язує два береги річки Дніпро й людей великого міста.

Раніше ми писали про Мерефо-Херсонський міст через р.Дніпро