«Могила масона» та міські легенди: таємниці найстарішого кладовища Дніпра

taiemnytsi_naistarishoho_kladovyshcha_dnipra-1536x864

У Чаплях, що на лівому березі Дніпра, розташоване найстаріше кладовище міста. Найдревнішій з верифікованих могил – трохи більше  двох століть. Проте, на думку краєзнавців, тут є і більш давні поховання. Навколо окремих із них складені міські легенди, – передає «Наше Місто».

За словами Надії Лиштви, начальниці Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради унікальність Чаплинського кладовища полягає у тому, що в межах міста таких на сьогодні не лишилося.

Зокрема, тут знайшов свій останній спочинок майор Дедалко. Він був похований у Чаплях трохи більше  двох століть тому – у 1822 році. Це – найстаріша з відомих на сьогодні могил Дніпра.

Мабуть, найбільш загадковими є поховання, на яких не збереглося датування та відомостей про тих, хто тут похований. А тому навколо окремих надгробків ширяться міські легенди. Це стосується, зокрема, «могили масона».

«На думку істориків та краєзнавців, на кладовищі в Чаплях  збереглись і більш старі поховання ніж могила майора Дедалко. На них – або малюнки, або вибиті хрести. На одній з гранітних плит вибитий трикутник. У соцмережах пишуть, що це – “могила масона”. Наукових підтверджень цьому немає», – говорить Надія Лиштва.
В майбутньому окремі могили та кладовище у Чаплях в цілому планують взяти на облік об’єктів культурної спадщини.

Докладніше – у нашому відео.