Музей Дніпра поповниться скульптурою «кам’яної баби», яку знайшли військові

426642654_874976894637843_5010582446777028656_n

Військовим, які зараз боронять Україну, вдалося зробити неймовірну знахідку – старовинну скульптуру “кам’яної баби”. Її виявлено закопаною на території, де ведуться бойові дії. Тепер артефакт планують перевезти до Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького, пише «Наше місто» з посиланням на повідомлення співробітника музею Дмитра Романчука.

За словами фахівців, скульптура втратила голову в давнину, а ось одне з плечей було пошкоджено осколком нещодавно. Саме через це виникла термінова потреба в її перевезенні до безпечного місця.

«Завдяки небайдужим людям, які згуртувалися та зібрали необхідну суму коштів, “кам’яна баба” буде перевезена до Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького. Там вона стане частиною експозиції та отримає шанс на реставрацію», – повідомив Дмитро Романчук.

Кам’яна красуня, вагою близько 600-700 кг є цінною знахідкою, що може пролити світло на життя та культуру народів, які населяли територію України в минулому. Її вік та походження наразі встановлюються.

Кам’яні баби – це людиноподібні статуї,  які давні люди вважали ідолами-оберегами. Представники стародавніх народів встановлювали їх на курганах. Ці монументальні скульптури з’явилися на території сучасної України більше 6 тисяч років тому.