На часі: чому Дніпро в останні роки активно змінює радянські топоніми

pereimenuvannia

Топоніми теж формують світогляд людей. А з позбавленням України від імперських та радянських топонімів ми запізнилися років на 20-30. Якщо б українська нація була монолітнішою, люди б усвідомлювали за що  і як вони живуть, то не було б війни, зрадників та колаборантів, вважає історик та волонтер Юрій Фанигін. В останній день січня ще майже 100 вулиць, провулків та проїздів Дніпра були перейменовані рішенням міської ради. Дніпро активно йде шляхом позбавлення від радянського та імперського спадку в публічному просторі. Про це пише «Наше місто».

 mycollages-2024-02-28t105954.853
Війна з росією змусила Україну переглянути багато аспектів свого життя, включаючи й топоніміку. Перейменування вулиць, населених пунктів та інших об’єктів, пов’язаних з країною-агресором, стає не просто формальною зміною назви, а й потужним інструментом деімперіалізації, деколонізації, утвердження національної ідентичності та єднання українського народу.

Немає ніякої логіки у збереженні будь-яких нав’язаних окупантами назв, навіть якщо вони нав’язані 100-150 років тому, – каже Юрій Фанигін. – Україну сторіччями русифікували. Це пронизало і нашу історію, і топоніми, і частково суспільство. У радянські часи русифікація лише посилювалась. Велика частина української історії періоду боротьби за незалежність не висвітлювалася, була заборонена для дослідження, знаходилася у секретних частинах архіву. А після Перемоги Україні потрібен свій культурний ренесанс, відродження, коли ми більш поглиблено та деталізовано будемо вивчати нашу історію та культуру.

Продовження читайте за посиланням.