На Дніпропетровщині лисиця зі сказом нападає на дворових собак та курей

cuzw5rirs1cune5bkzimjxkqli797nak

У Новомосковську зафіксували випадок сказу у лисиці, яка нападала на дворових собак та курей. Внаслідок цього територію, де вона перебувала, оголосили неблагополучною та ввели 60-денні карантинні обмеження. Затверджено план заходів для ліквідації сказу. Про це повідомили в Новомосковській міській раді, – пише «Наше Місто».

За першу половину 2024 року у Новомосковському районі захворюваність на сказ серед тварин зросла у 3,7 рази порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Цього року в районі зареєстровано 26 вогнищ сказу, тоді як минулого року їх було лише 7.

Серед підтверджених випадків найбільше хворих тварин виявили серед лисиць – 36,3%, котів – 30,3%, собак – 18,2%, великої рогатої худоби – 12,1%, та дрібної рогатої худоби – 3%. Наразі в Новомосковському районі діє карантин у селах Миколаївка, Поливанівка, Орлівщина, Піщанка та Панасівка.

Новомосковська міська рада нагадує, що сказ є небезпечною хворобою, яка часто призводить до летальних випадків. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні. Навіть незначний контакт із хворою твариною може призвести до зараження через найменші садна та ранки.

Громадян закликають робити планові вакцинації та щеплення своїм тваринам. У разі захворювання невакцинованої тварини на сказ, яка заразить людину, власникам загрожує штраф від 17 до 34 тисяч гривень. Також передбачена кримінальна відповідальність за порушення санітарних норм, якщо це спричинило або могло спричинити поширення інфекційних хвороб. Покарання може включати штраф від 17 до 51 тисячі гривень, пробаційний нагляд до трьох років, обмеження волі до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Зустріч з дикою твариною: правила безпеки

Пам’ятайте: ваша безпека – понад усе! Дотримуйтесь цих порад, якщо зустріли дику тварину:

  • Зберігайте спокій. Різкі рухи або паніка можуть налякати тварину і спровокувати напад.
  • Не зупиняйтесь. Продовжуйте рухатися в тому ж темпі, але змінюйте траєкторію. Обійдіть тварину на безпечній відстані.
  • Не наближайтесь. Дикі тварини можуть сприймати це як загрозу.
  • Покажіть, що у вас є в руках. Сумка, парасолька або будь-який інший предмет можуть візуально збільшити ваш розмір і здатися тварині небезпечними.