Наймолодша волонтерка України - з Дніпропетровщини

photo_2022-08-19_15-49-16

5-річну Марію Макєєву з Кривого Рогу Дніпропетровської області визнали наймолодшою ​​волонтеркою України.

Про це повідомляє Gorsovet з посиланням на ДніпроTV.

Як зазначила на своїй сторінці у Фейсбуці радниця — уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, зараз дівчина з матір’ю та братом Олександром живе у Львові. 

Своїми спільними виступами Марія разом з братом зібрала 35 тисяч 492 гривні. Кошти підуть на потреби Захисників та Захисниць України.

Виїжджали з міста в перші дні повномасштабної війни, — розповідає 30-річна Дар'я Макєєва, мати дівчинки. — Автомобілем їхали 30 годин. Бачили, як горіли військові склади, летіли винищувачі. Щойно облаштувалися у Львові, діти запропонували збирати гроші для ЗСУ. Я підтримала. Ми з чоловіком щомісяця перераховуємо на армію по кілька тисяч гривень, а тут стало приємніше, бо те саме схотіли робити діти.

Позаторік Олександр Макєєв став наймолодшим ілюзіоністом України. Тому спершу в хлопчика виникла ідея показувати фокуси на вулицях Львова і так збирати кошти.

Але я відмовила, — продовжує Дар'я. — Сказала, що зараз людям не до фокусів. Тоді Марія запропонувала співати гімн України й інші українські пісні. Саша погодився акомпанувати грою на саксофоні.

Діти виступали біля Львівської ратуші, Оперного театру, на площі Ринок і на двох підприємствах.

Найбільше запам'яталося, що хтось дав 5 доларів, — каже Марія. — На вулиці найбільше кинули 200 гривень. На підприємстві один раз дали тисячу. Того дня якраз був День вишиванки й нас пригостили тортом.

Діти хотіли за зібрані гроші купити для військових якусь конкретну річ, — ділиться Дар'я. — Спочатку думали придбати бронежилет. Але ще під час виступу підійшла одна жінка й порекомендувала шукати не простий, а надійний. Бо 2014 року через не- якісний бронежилет її племінник отримав смертельне поранення. Тоді я зрозуміла, що вибір такої речі — величезна відповідальність. Почали з'ясовувати, що ще потрібне нашим захисникам. Познайомилися з керівником волонтерського фонду в Києві. Він розповів, що на передову потрібні тепловізійні приціли. Вони їх закуповують, тестують. Зібрані гроші ми передали йому. Тепловізійний приціл разом із малюнками й листами дітей відправилися на Херсонський напрямок. Згодом воїни прислали нам відеоподяку.

Родина Макєєвих повернулася до Кривого Рогу.

Раніше ми повідомляли, Глава Запорізької ОВА підтвердив вибухи у місті: подробиці.

Окупанти можуть планувати теракт під час «судилища» над українськими Героями в Маріуполі.