Найзатребуваніші послуги, безкоштовне харчування. Дніпро – єдине в Україні місто з комплексною програмою підтримки переселенців

photo_2023-07-10_17-53-15 (2)

У Дніпрі налічується понад 180 тисяч офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. З цієї кількості, близько 147 тисяч прибули до міста після 24 лютого 2022 року. Загалом, місто прийняло близько 200 тисяч ВПО. Дніпро єдине місто в Україні, яке має комплексну програму підтримки переселенців. Усі офіційно зареєстровані ВПО мають однакові права щодо соціального захисту, як і місцеві мешканці Дніпра. Вони можуть отримувати всі допомоги та послуги, які передбачені муніципальними програмами.

«Усі, хто прибував до Дніпра після 24 лютого, одразу на вокзалі мали можливість отримувати гуманітарну допомогу, речі першої необхідності. Їм надавалася консультативна, психологічна допомога, їх розселяли у гуртожитках, шелтерах та інших закладах. Управління соцзахисту максимально допомагало і продовжує це робити: оформлення довідки ВПО, різних допомог, консультації  у відновленні втрачених документів, розміщенні тощо. На сьогодні близько 116 тис. ВПО отримують допомогу на проживання. Також проводимо анкетування серед ВПО для визначення їхніх потреб, які потім розподіляються між профільними департаментами мерії для відпрацювання. На сьогодні таке опитування пройшли більш ніж 22 тис. осіб. Найзатребуваніші послуги – соціальні, медичні, потреба у житлі тощо. А ще в рамках муніципальної програми організовуємо щоденне гаряче харчування для ВПО», — розповіла заступниця начальника відділу прийому громадян по Новокодацькому району Правобережного управління соціального захисту населення ДМР Наталія Прокопенко. 

Ольга Житник народилася в Донецькій області, а в даний час проживає в місті Дніпро. Після приїзду в це місто, вона зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа (ВПО) і отримує всю необхідну допомогу, яка їй потрібна.

«В управлінні соцзахисту нам з усіма питаннями допомогли, проконсультували, порадили, направили. Дуже привітно поставилися. Нині працюю на громадських роботах в архіві цього управління. Отримуємо обіди, гуманітарну допомогу. Словом, у місті робота з переселенцями ведеться комплексна і максимально продумана. Дуже вдячні за таку турботу», — підкреслила пані Ольга. 

У місті Дніпро є можливість для всіх бажаючих внутрішньо переміщених осіб (ВПО) отримувати щоденно безкоштовні гарячі обіди. Локації, де ці обіди надаються, знаходяться за такими адресами: вулиця Хмельницького, 3-А (час роботи: 13:00 - 17:00) та вулиця Моссаковського, 13-А (час роботи: 11:00 - 16:00). Близько 2 тисяч людей з числа ВПО знаходяться там щодня, щоб поїсти. Щоб скористатися цими обідами, необхідно заздалегідь отримати талони управліннями соціального захисту населення за місцем проживання.

«Наприкінці червня запустили нову послугу харчування для ВПО окремих категорій, які мешкають у шелтерах. Йдеться про осіб з інвалідністю, поважного віку, дітей та їхніх представників. Вони щодня отримують як гарячі обіди, так і вечерю. Таких близько 260 осіб», — зазначила завідувачка сектором соціального захисту внутрішньо переміщених осіб управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб департаменту соціальної політики ДМР Юлія Крохмаль. 

Олена Бистрова походить з міста Нікополь. Вона переїхала до міста Дніпро разом зі своїми двома дітьми і зупинилася в одному зі шелтерів, де також забезпечують харчування.

«Тут гарні умови. А ще сюди привозять обіди, вечерю. Страви  смачні, діти залюбки усе їдять. Це дуже гарна допомога у нинішні непрості часи», — додала пані Олена.