Нанотехнології та секретні ракети: історії жінок-вчених, які прославили Дніпро

mycollages-2024-02-08t164236.562

Вона майже 30 років мешкала у Дніпрі – навчалася у двох відомих школах у центрі міста – 9-й та 19-й. З червоним дипломом закінчила Дніпропетровський державний університет за спеціальністю фізика. Ніхто й гадки не мав, що ця тендітна дівчина колись стане всесвітньо відомою. Мова йде про Світлану Загінайченко –  доктора физико-математических наук, матеріалознавицю, яка загинула у Дніпрі за рік до того, як її робота стала номінантом на Нобелевську премію в галузі нанотехнологій. Про це пише “Наше місто”.

Вже понад 100 років на Катеринославщині та Дніпропетровщині жінки активно опановують науку та стають видатними фізиками, математиками, хіміками, філологами, географами й навіть ракетобудівниками. Перші жінки-науковиці на Дніпропетровщині з’явилися наприкінці 19 – на початку 20 століття. До того часу жіноча освіта у нашому регіоні була дуже слабкою. Все почало змінюватися після того, як у 1872 році в Катеринославі було відкрито жіночу гімназію. А у  1903 році з’явилися перші курси для жінок, де вони могли навчатися різним наукам, включаючи математику, фізику, хімію, біологію та історію. Саме це дало можливість жінкам здобути знання, необхідні для наукової роботи.

Одною з найвідоміших у світовій науці уродженок нашого міста стала Катаріна Езау (1898-1997). Вона була дочкою міського голови Катеринослава Івана Езау (1905-1909, 1918), німця за походженням. У нашому місті минуло дитинство Катарини та початок навчання. У 1918 році  вся родина Езау емігрувала з України до Німеччини, а потім – до США. Катарина Езау стала всесвiтньо видомим ботаником, а її класичне дослідження “Анатомія рослин” вважається у світовій науці майже Біблією анатомії рослин.

Відомими науковицями були дві наші землячки – доктора хімічних наук та професори Фаїна Березовська (1894-1955) та Мальвіна Розенберг (1888-1965). Обидві – учениці видатного вченого у галузі фізичної хімії Льва Писаржевського, який кілька років працював у вишах Дніпропетровська.

Продовження та інші новини Дніпра на сайті "Наше Місто".